Gezond ouder worden


Het was eindelijk zover de Gezond ouder worden markt van WelzijnWonenPlus, de Grote Kerk van De Rijp stond vol tafels van allerlei welzijn organisaties van schilderworkshop ,hulpmiddelen, pedicure, kunstprojecten tot rouwverwerking . Daar stond ik dan tussen om het nut van kamerplanten te promoten en tussendoor workshops geven.

Voor ik daar stond moest het een en ander wel richting de Kerk, mijn rek wat ik een poosje geleden had gemaakt voor een lady’s night is niet wat je zo in de auto meeneemt de planten ging dan wel maar als je toch een bus kan lenen gaat alles in 1 keer mee. De Bromelia met lichtjes was mijn workshop project waar menig mens gelukkig de kerk uit liep. Dat is uiteindelijk wel de bedoeling planten maken mensen gelukkig . Het drukste was het in de ochtend later ging het wat meer overzichtelijker en hadden de mensen de ruimte om de standhouders goed te bezoeken. Om een leuke workshop te bedenken voor deze dag was enige kennis vooraf waar ouderen tegenaan lopen met workshops handig. De kracht in sommige handen is niet meer als ze willen wat wij als vanzelfsprekend vinden. Daarom is Kokodama perfect hiervoor je kan dit thuis heel makkelijk doen op een rustige zondag.

Workshop

De workshop Kokodama maken had ik bedacht dat ze er zo ongeveer een half uur voor nodig hadden. Het ging beter dan gehoopt met een kwartier hadden de meeste mensen hun Kokodama af.

Als je thuis ook een Kokodama wilt maken dan heb je nodig.

: grond (beste is Keto, soort Japanse plakkerige klei of Akadama, gebakken Japanse klei) ik gebruikte hier bonsaigrond.

: Spagnum/plat mos of kokosvezel. Voor deze workshop heb ik platmos gebruikt.

: draad of touw. Voor de workshop gebruikte ik wikkeldraad.

: Planten natuurlijk . Hier gebruiken wij Bromelia maar diverse planten kun je gebruiken voor Kokodama houd rekening met standplaats en watergift met de keuze van je Kokodama Varens en Bromelia’s zijn het best om mee te beginnen.

: Een bord of schotel om je Kokodama op te zetten . Je kan uiteraard ook draad gebruiken om hem op te hangen. Zorg dan we dat hij goed uitgelekt is na een watergeef beurt ,anders heb je een waterballet.

Hoe ga je te werk?

Als eerst maak je de potgrond zo vochtig dat je een bal kan kneden vandaar de Keto of Akadama grond die heeft een kleibasis . Maar Bonsaipotgrond werkte bij mij ook prima. Leg alvast een plakaat platmos klaar waar je straks je plant inpakt. Vervolgens pak je je plant haal daar overtollige aarde vanaf en kneed je eigen vochtige potgrond erom in de vorm van een bal. knijp met 2 handen het vocht er een beetje uit. Je hebt als het goed is nu onder je plant een bol grond in je hand , die zet je in het midden van je platmos . Nu vouw je het platmos om de grond dicht. Om met je wikkeldraad het mos vast te zetten door het om de bol mos te wikkelen net zolang tot het meeste mos vast zit. Knip dat af en zet hem vast door 1 van de draad te om wikkelen. of je steekt het uiteinde gewoon in de bol. Nu is hij klaar en kan hij op je schaal of bord . Ik heb hem opgeleukt met batterij verlichting maar dat hoeft natuurlijk niet.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *