ziejekamerplant.com
kamerplanten meer onder de aandacht brengen
Week 27

Hier komen de Dracaena compacta, Rhipsalis , Peperomia soorten , Dieffenbachia en de Aloe in beeld . Om de scherpste zon tegen te gaan is en toch nog licht in huis te krijgen en naar buiten te kijken is het top up en bottom down plisse gordijn een uitkomst.

Hoe lang heeft u deze Dracaena compacta al?:"Een half jaar hiervoor had ik diezelfde en die heeft het 3 jaar goed gedaan."

Hier zie je het plisse gordijn goed nu omhoog maar voor het speelse effect de bovenkant open.

 

Wanneer komt de zon in het raam?:" Van 9.00 tot 12.00 best heet dus maar ik laat het gordijn naar beneden en de bovenkant open dan bescherm ik de plant en blijft het wel licht in huis op hele hete dagen gaat hij helemaal dicht."

Een mooie combinatie met zelfgemaakte kunst en windlichten geven deze vensterbank een eigen persoonlijkheid.

 

 

 

 

De Nederlandse naam voor Dracaena is Drakenbloedboom komt vroeger gebruikte een stam het sap van de bladeren om hun doden mee te balsemen. In de middeleeuwen zagen ze dat als hekserij omdat het sap wanneer aan lucht blootgesteld werd rood/oranje kleurde. Vandaar de naam Drakenbloed nu wordt het nog steeds gebruikt voor cosmetische doeleinden en ook verf/kleur middel. Italiaanse viool bouwers voegen het toe aan de lak van de viool. Ik leer dit ook net op deze site http://www.museumkennis.nl/nnm.dossiers/museumkennis/i000904.html 

Hoe lang heb je deze Rhipsalis al?:" 1,5 jaar hij staat op meerdere plekken in het huis net waar het mij uitkomt."

Wanneer komt de zon in het raam?:"Van 9.00 tot 12.00."

Rhipsalis pilocarpa  hij wordt bij ons ook wel Koraalcactus,Biescactus,Rotskoraal genoemd ik kon de oorsprong van de Nederlandse naam niet zo snel vinden zelf denk ik omdat de plant zich waarschijnlijk tussen rotsen wortelt en door de diversiteit van soorten een koraal op het droge vormt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe lang heb je deze Peperomia 'Smaragd fijn 'al?:"Al 1,5 jaar ."

Waarom hij Smaragd heet ik denk door de bladvorm de meest geslepen vorm voor een Smaragd of de blad kleur mooi diep groen. Ik ga nog navragen waarom. Vind ik wel interessant maar meestal verwijst de naam naar de vorm van het blad of de plant maar ook diegene die de plant heeft ontdekt wil voorkomen. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoeveel licht krijgt hij?:"Hij staat 4 meter van het raam waar de zon van 9.00 tot 12.00 in schijnt."

Op deze kun je zeggen dat het een half schaduw plek is dit is een mooie plek voor Peperomia soorten en Dracaena's maar in dit potje staat de Asparagus ook leuk of als je een bloeier wilt op die plek is een Anthurium een dankbare plant. Als een plant wat donkerder staat drinkt hij iets minder let erop bij de eerste paar keren water geven. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe lang heeft u deze Dieffenbachia compacta al?:"Een half jaar als de kleinkinderen komen dan zet ik hem hoger hij was giftig geloof ik."

De Dieffenbachia is inderdaad  een giftige plant houd daar rekening mee als je kleine kinderen of huisdieren hebt bij inname raadpeeg altijd een arts .  

Op deze site een compleet overzicht.http://www.hortuz.nl/faq-kamerplanten/giftige-kamerplanten 

Al de kamerplanten die op de lijst staan hebben we al jaren in huis en gaat gewoon goed het is wel handig om te weten hoe te handelen  bij inname. 

Hoeveel licht krijgt hij?:"Hij staat 5 meter van het raam waar de zon tot 12.00 op schijnt en 4 meter van het raam waar de zon vanaf 14.00 tot de avond in schijnt."

 

 

Hoe lang heb je de Aloe mitriformis distance al? :"Samen met de Dieffenbachia gekocht een half jaar geleden." 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoeveel licht krijgt hij?:"Niet zo heel veel hij staat 3 meter van het raam waar de zon van  9.00 tot 12.00 naar binnen schijnt maar de tafel staat in een nis dus alleen licht inval."

Hier zou ook een Zinkvaren niet (Phlebobium)misstaan of als je fris groen wilt een Asplenium (Nestvaren) maar ook een Tradescantia Zebrina (Vaderplant) staat leuk in dat potje het grijs komt mooi terug als hij te groot wordt kun je hem knippen. Er zijn natuurlijk veel meer leuke planten maar deze leken mij wel leuk staan. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe lang heb je deze Chlorophytum 'Ocean' al?:"Een jaar maar precies weet ik niet zelfde als die andere plantjes."

Wanneer draait de zon in dit raam?:"Vanaf 14.00 tot de avond maar ik doe hetzonnescherm wel naar beneden om de zon te weren."

Dit raam leent zich goed voor succulenten en tegenwoordig zijn er veel leuke trendy soorten maar ook de basis soorten mogen weer. Zo als Crassula gollum in die witte potten zou niet vereerd staan.

 

 

 Het windlicht is omgetoverd tot een  plantenbak met een Peperomia Smaragd fijn en een stronk zo kun je ook een windlicht gebruiken als hij waterdicht is.

 

 

 

 

 

 

 

Wanneer geef je water en geef je ook planten voeding?:"Ik heb geen vaste dag om mijn planten water te geven maar ze krijgen wel 1 keer per week water geen voeding. Het achter raam houd ik van de zomer met warme dagen meer in de gaten en krijgen zo nodig extra water." 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verpot je de planten wel eens?:"Als ik ze koop zet ik ze in de pot en daar blijven ze in staan tot het tijd is voor nieuw. Alleen dan krijgen ze nieuwe grond."

Als je planten langer dan een jaar in de pot staan is het verstandig om in maart/april ( dan komen ze uit de rust periode en willen ze weer groeien) verse grond te geven. Dan houd je de planten langer goed. Mochten ze voor die tijd kuren geven dan kun je overwegen om het eerder te doen. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verplaats je de planten wel eens?:"Alleen de Rhipsalis wil ik nog wel eens een nieuw plekje geven om even een ander beeld te hebben."

Wanneer is het tijd voor nieuwe kamerplanten?:"Als ze futloos zijn of we het zat zijn en even tegen iets anders willen kijken. Dan geeft ik ze wel eens door aan mijn dochter . Die 2 bij het achterraam zijn wel aan vervanging toe vind ik zelf."

Heb je nog een tip of verhaal?:"Niet dat ik nu op kan komen."

 

Link naar 2013