ziejekamerplant.com
kamerplanten meer onder de aandacht brengen
Interview week 6 2014

In dit interview zie je veel soorten kamerplanten sommige zijn al wat ouder maar zien er als nieuw uit. Door ze als het nodig is een grotere pot te geven en regelmatig voeding. Blijven ze er als nieuw uitzien. Ook de combinatie met kunst objecten blijf ik leuk vinden. Veel lees plezier.

 Hoe lang heb je deze Ficus kinky al?:"Een half jaar ." De Ficus 'Kinky 'is een mooie compacte Ficus die rustig aan groeit normaal gesproken. Naar mijn weten is hij een van de eerste compacte bonte Ficussen die in deze potmaat op de markt kwam. Nu zie je meer van deze modellen ze zijn ook leuk en handig maatje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoeveel licht krijgen ze?:"De zon schijnt van 11.00 tot 16.30 in het raam."  Het is best een warme plek maar met regelmatig water zal het gaan.Op deze plek is een Pachypodium of een Sedum soort. De Cotyledon undulata is ook leuk maar dan wel een groter maatje.Ook een Meulenbeckia is leuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe lang heb je deze Schefflera?:"Dik 15 jaar ik knip de top als hij te groot wordt."  De Schefflera is een luchtzuiverende plant en erg makkelijk wel op een lichte plek tot half schaduw. Hij wordt ook wel eens de Vingerboom genoemd maar beter bekent onder zijn Latijnse naam Schefflera. Je kunt hem in veel modellen in de winkel zien staan. Zelf vind ik een oudere plant op stam erg mooi vooral als hij lucht wortels heeft gevormt die dan weer uit de bol de pot in groeien. Schefflera's kunnen goed tegen droge lucht verder is hij wel giftig .

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe lang heb je deze Ficus Golden Monique ?:" 2 jaar." Hij staat nog mooi vol in blad en ziet er fris en als nieuw uit. Top.Hij staat aan diezelfde zon kant als de ficus kinky.

Op deze plek kun je ook Nolina's zetten staat ook leuk in die potten. Ik denk dat een Cordyline het ook zal kunnen doen al moet je dan de scherpste zon afschermen maar in de winter is het een leuke plant .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kijk eens hoe fris de nieuwe bladeren eruit zien daar wordt je toch vrolijk van hoe goed hij het doet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe lang heb je deze Rhododendron (Azalea)?:"Vanaf november 2013." Mevrouw verwijdert  de uitgebloeide bloemen regelmatig zodat hij weer nieuwe kan maken. Op deze plek zou ook een Franse Geranium goed staan .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoeveel water krijgen de planten?:"Om de 3 dagen loop ik een rondje en controleer ik ze allemaal op water. Pokon geef ik nu iets minder maar vanaf maart weer wat meer." Met zo'n grote variëteit aan kamerplanten is het handig om wat vaker het water te controleren. Het resultaat is dat alle planten mooi blijven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe lang heb je deze Hortensia al?:"Een week even een kleurtje in huis."  Op deze plek is een Primula obconica Touch Me ook een gezellige optie ook een grote cyclaam-merengue is leuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wanneer is het tijd voor wat nieuws?:"Ze gaan eerst naar boven als ze zielig zijn tot ze wat opgeknapt zijn. Als ze echt niet meer opknappen dan pas gaan ze weg of naar de tuin."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe lang heb je deze Calathea 'Elger grass'?:"Begin januari deze doet het op deze plek bij mij het beste." Ik weet natuurlijk niet wat er allemaal al geprobeerd is maar een Chamadorea heeft ook een kans van slagen of een Philodendron mosstok. Dit zijn opties die de rechtop staan maar de kamerplant vd maand de Epipremnum kan ook .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoeveel licht krijgt hij?:" Hij staat 5 meter van het raam waar van 11.00 tot 16.00 de zon in schijnt maar het is een donkere plek. Deze houdt het er langste uit. "

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een prachtige pot (die gezien mag worden) waar de plant goed tot zijn recht komt.  De pot is minstens zo belangrijk als je een plant gaat uitzoeken. Ten eerste blijft hij het langste heel ,normaal gesproken dan. En hij kan jou plant er nog beter uit laten zien zoals deze combinatie. Koop de sierpot altijd 2 maten groter dan de kweekpot (de plastic pot waar de plant in zit) dan heb je nog mogelijkheid om hem te verpotten om de 1.5 jaar zonder een nieuwe pot te kopen. Ervanuit gaande dat je hem in de kweekpot laat zitten. Zelf vind ik dat praktischer je kunt hem dan goed in de gaten houden. Maar als je het mooier vind opgepot kan dat natuurlijk.

 

 

 

 

 

 

 

Hoe lang heb je deze Dracaena's al ?:"vanaf januari eerst had ik Kerststerren hierin . Het moet een beetje laag blijven vanwege de tv. " Dit is een vrij donkere plek maar de tv geeft ook licht en dit is een goede keus,als je toch iets anders wilt probeer een Ceropegia (Chinees lantaarnplantje) eens .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe lang heb je deze Ficus Moclame:"Nu 3 jaar ."  Deze ficus heeft wat vlezigere bladeren dan zijn soortgenoten als je hem af en toe sproeit met kalk vrij kamertemperatuur water blijven de bladeren ook mooi glimmen. Ze noemen hem ook wel de Treurvijg al denk ik dat voor de hele ficus familie genoemd wordt het beste is als je naar deze ficus vraagt in de winkel de Latijnse naam te noemen dan heb je meer kans met de goede plant thuis te komen. Dit geld voor alle planten trouwens.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoeveel licht krijgt hij?:"Geen direct zonlicht hij schijnt langs het raam ." Op deze plek kun je veel soorten kamerplanten zetten als je hetzelfde model wilt dan is een Dizygotheca een leuke optie al zie je die niet zo heel vaak in de winkels. De Cordyline doet het hier wel jaar rond goed. Daar zijn verschillende varianten in de Cordyline kiwi is mijn favoriet vanwege zijn frisse kleur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe lang heb je deze Parthenocissus striata (Suikerdruifje):"Een jaar nu en hij doet het goed." Een heel leuk plantje dit en erg dankbaar je kunt hem ook knippen als hij te lang wordt. Verder kan hij zomers naar buiten nacht temperatuur moet dan wel boven 17 graden zijn .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op deze plek zou ook een Fatshedera goed staan ipv de Ficus . Of een Nepenthus in een hoge vaas voor een ander beeld. Ook een Clusia  kan en ga zo door want ze krijgen hier licht maar geen direct zonlicht.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe lang heb je deze Zamioculcas?:" 2 jaar nu ."  Ze zijn iets iel maar nog fris groen en straks in maart heb je kans dat hij weer nieuwe scheuten gaat vormen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verplaats je de planten wel eens?:"Ja voor een ander beeld en als ze wat zieliger eruit zien. Dan gaan ze naar boven tot ze weer opgeknapt zijn."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Deze zamioculcas staan even licht als de Ficus en Parthenocissus striata  en staat prima ze zal niet zoveel drinken .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe lang heb je deze bonte Fatsia al? :"Net een week ik vond hem zo leuk met dat bonte blad." Hoeveel licht krijgt hij?:"Niet zoveel hij staat 1.5 meter van een raam, waar de zon langs schijnt."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Net even wat anders dat bonte blad, mocht hij te groot worden of je bent erop uitgekeken dan kan hij ook naar de tuin. Doe dit dan in het voorjaar dan kan hij geleidelijk wennen en wordt het een vaste plant.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Heb je nog een tip of verhaal?:" Met katten geen sprieten plant, ze gaan ermee spelen. En om je planten langer mooi te houden regelmatig voeding en op tijd verpotten. Deze heb ik laatst in een grotere pot gezet omdat de verhouding pot plant weg was."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe lang heb je deze Syngonium White Butterfly'al?:"2 jaar ." Deze plant zie je vaak in een hangpot terwijl ik hem zo toch mooier vind. De lange ranken kun je knippen of gewoon om de plant wikkelen.. Hij wordt vaak over het hoofd gezien en snel voor een bekendere plant gekocht. Jammer want het is echt een aanrader.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoeveel licht krijgt hij?:"Van ongeveer 17.00 tot de avond schijnt de zon in het raam." Deze staat hier prachtig en zou er niks aan doen maar mocht hij onverhoopt toch dood gaan is een Tolmia (Kindje op moeders schoot) ook leuk hier of een Phlebodium (zinkvaren).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verpot je de planten wel eens?:"Ja als de verhouding pot plant weg is."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Waarom kamer planten?:" Kan niet zonder de gezelligheid die ze in een leeg huis brengen."

 

link naar 2014