ziejekamerplant.com
kamerplanten meer onder de aandacht brengen
Interview week 35 2015

Interview week 35 2015

 

Hallo allemaal,

Vandaag weer een interview mogen doen ,iets wat echt super leuk vind om te doen . Elke keer worden mensen tijdens het interview bewuster van hun kamerplanten en beseffen ze dat het eigenlijk wel heel goed doen. Deze mevrouw heeft 2 Peperomia’s rosso in haar keuken raam in potje van ongeveer 10 cm staan. Ze doen het nu al 5 jaar vrij goed al hebben ze ook een mindere tijd gehad maar toen ze dacht nu gooi ik ze weg kwam er toch weer een nieuwe uitloper. Ze staan vrij warm van 9.00 tot ongeveer 12.00 in de zon. Vandaar dat het blad misschien iets verbleekt is ,ze vind het ook lastig in te schatten hoeveel water er nu in het potje zit dus hij heeft waarschijnlijk ook een keer te nat gestaan . Maar hij leeft nog daar gaat het om.

 

 

 

 

 

 

 

Hiervoor had ze Sansevieria’s erin maar die waren te groot geworden voor de potjes dus heeft ze ze verpot met z’n tweeën in een grotere mand. Wat ook wel een grappig verhaal is want hij wil zo graag groeien dat de plant een weg heeft gevonden om dwars door de mand te groeien. Lekker eigenwijs. De mand staat nu in de hal minder licht en koeler dus ook minder water. Gelukkig maar anders werd dat een water ballet. In diezelfde hal staat een Dracaena compacta pal naast de deur. Daarvan adviseerde ik haar om hem wanneer het wat kouder wordt op een andere plek te zetten bij voorkeur iets warmer en minder temperatuur schommelingen. ‘Dan zet ik hem op zijn oude plek weer naast de trap in diezelfde hal. Daar stond hij altijd al zo’n 5 jaar tot ik hem deze zomer zo naast de deur zette. Omdat ik die ruimte even nodig had vervolgens bleef hij daar staan.’ Zo verplaatsen we onze planten toch ongemerkt al is het voor een ander beeld of zoals mevrouw ruimte gebrek. De Sansevieria en de Dracaena kunnen super goed op wat donkerdere plaatsen staan zolang je niet te veel water geeft. Dracaena vind te grote temperatuur schommelingen niet fijn de Sansevieria kan daar beter tegen. Yucca is een plant die ook tegen een stootje kan die zou je naast de deur maar ook naast de trap goed kunnen hebben. Zo in die melkbus zou een vorm hedera ook leuk staan als je een plant naast de deur wilt hebben. Die haalt het buiten gevoel naar binnen. Let wel alle planten op die plaats vinden het niet fijn vanwege de tocht dus meer kans op ongenodigde visite zoals luis.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar de woonkamer daar heeft mevrouw een kast staan zo’n 3 meter van het keuken raam boven op staat een Chlorophythum die het geweldig doet hij heeft zelfs al een broedplantje gegeven die er op een gegeven moment af viel . Ze zag hem zo op de grond liggen en dacht die kan ik toch niet zomaar weg doen. Toevallig stond daar een vaasje binnen handbereik beetje water erin en we zien wel. En welja hij gaf zowaar wortels hup in de grond en nu staan hij al een half jaar op de salon tafel. Ze is dan best trots op haar eigen kweek kamerplant. Wat een leuk verhaal en ja kamerplanten zitten vol verrassingen. Op de kast kun je nog veel meer soorten plaatsen omdat er voldoende licht bij komt. Zoals de Aeschynantus en daar zijn heel veel leuke soorten in en geven mooie bloemen. Of een Senecio rowleyanus die gaat ook mooi slank naar beneden. Maar voor nu doet jou Chlorophytum het nog geweldig.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In de kast staat een plantenbak of wat er van over is want alleen de Hedera en de Ceropegia zitten er nog in. ‘Ja het bloeiende vetplantje zag er niet uit erg uitgebloeid dus tijd om weg te gooien en weer wat vers erin te doen.’  Het is altijd leuk om iets groens in de kast te hebben en op zich kreeg deze plantenbak genoeg licht al zag je de Hedera wel naar het licht groeien. En de Kalanchoe die ze eruit gehaald heeft gaat prima en je vervangt hem gewoon weer voor een nieuwe als hij uitgebloeid is. Voor duurzame plantenbakken op een iets donkerdere plek kun je gaan voor succulenten combinaties . Lekker makkelijk in onderhoud ook nog.

 

 

 

 

 

 

Gaan we verder de kamer in of beter gezegd de andere kant van de kamer staat een Ficus Samantha meen ik omdat hij witbont blad heeft maar niet te wit. Mocht er een kweker zijn die de goede soort herkent laat het me weten dan corrigeer ik het even. Hij staat 2 meter van de schuifpui waar de zon van 14.00 tot ongeveer 19.00 in schijnt. Ze heeft nu al zo’n 6 maanden hiervoor had ze er ook 1 maar die had op een gegeven moment last van visite die witte plakkerige beestjes . Dus toen was het ook tijd voor vervanging. En aangezien ze de Ficus wel een mooie plant vond werd het weer een Ficus.  Witte plakkerige beesten dat klinkt als wolluis een hardnekkig beestje wat moeilijk te bestrijden is . Gaat vaak met luchtstroming mee en zit dan eerst in de grond en later ook in de plant. Hoe te bestrijden op een biologische manier lieveheersbeestjes of sluipwespen zijn de natuurlijke vijanden . Er is zelfs een filmpje op you tube die laat zien hoe mieren wolluis te lijf gaan. http://www.hoedoejedat.com/binnenplanten-bloemen/wolluis-bestrijden/ Dan zijn mieren in huis toch wel nuttig. (liever geen van beide denk ik zo).  Je kunt in een vroeg stadium het een harde water straal wel wat weg krijgen maar niet afdoende. Als je erg aan je plant gehecht bent ga dan met betere bestrijdings middelen aan de gang. Maar als je twijfelt of deze was niet zo duur in aanschaf dan is het misschien tijd voor een nieuwe plant. Aangezien de bestrijding middelen ook best duur zijn . Op deze plek zou een Polysicias ook mooi staan of Chamaedorea palm.

 

 

 

 

Dan gaan we een aantal meter naar links en dan staat daar een Calathea rufibarba voor hetzelfde raam dus ook van 14.00 tot 19.00 in het licht . Hij staat 2 meter van het raam af en zo in het tegenlicht geeft het een prachtig plaatje met zijn golvende blad recht omhoog. De Calathea is voor mevrouw echt een graadmeter wat betreft watergeven. Over het algemeen krijgen de planten op een vaste dag water  maar we kennen het allemaal soms vergeten we het. Dan protesteert de Calathea gelijk en waaiert hij helemaal uit. Nadat hij weer voldoende water heeft staat hij weer recht op. Dat is voor mevrouw de hint van; Joehoe je bent ons vergeten! Lekker dat hij dat aangeeft maar het kost hem ook veel energie en kracht. Zo regelt hij al 6 maanden het watergeven . Dit gebeurt gelukkig niet veel want dan is zijn weerstand een stuk lager en krijg je kans op spint. Dat is een beestje die Calathea’s erg aardig vind andersom niet hoor. Je krijgt bladverkleuring en de plant leid eronder. Voorkomen van spint is toch de plant de juiste plek en verzorging geven. Er wordt ook wel gezegd om een knoflook teentje in de grond te planten tegen de spint die houden niet van de geur dus houd je ze weg . Mocht de Calathea het niet redden op deze plek kun je een Medinilla proberen die geef je pas water als de bladeren iets omkrullen. Ook een goede en mooie graadmeter. Als je liever een groene plant wilt is een Phlebodium ook een mooie en sterke plant.

 

 

 

 

 

Verder naar links staat een prachtige Dracaena marginata de bladeren glimmen nog mooi. Hij staat voor hetzelfde raam maar achter het gordijn dus half schaduw. Je merkt wel dat hij naar het licht toe groeit maar mevrouw draait hem regelmatig dat zie je aan de slinger in de stam. De Dracaena is ruim 7 jaar oud maar hij is nog steeds mooi misschien omdat mevrouw hem soms wat verse potgrond geeft. Want voeding krijgen de planten niet alleen wanneer ze extra potgrond krijgen daar zit wat voeding in. Toch is het raadzaam om regelmatig voeding te geven dan houd je je planten in top conditie. Mevrouw vroeg welke soort voeding nu het beste is , dat hang helemaal af wat je zelf het fijnste vind. Of kegels die stop je er 1 a 2x per jaar in en geven zelf de voeding af of je doet vloeibare voeding die  je om de 2 weken geeft groene planten dan bloeiende is het elke week voor de bevordering van knopgroei. Zelf vind ik vloeibare het fijnst omdat mijn gevoel zegt dat ik het beter kan doseren maar dat is persoonlijk. Als je een andere plant wilt voor deze hoek wat ik zeer onwaarschijnlijk denk zou je een Ficus Lyrata kunnen overwegen of een Scindapsus maar zoals ik al zei deze gaat zo mooi die red het nog wel even.

 

 

 

 

 

 

 

Als we vanaf de Dracaena 4 meter de woonkamer in gaan staat er een kast en op die kast staan 2 Echevieria’s in een klein potje van 10cm. Ze hebben het naar hun zin op die toch wel donkere plek waar ze al 1 jaar staan. Mevrouw mistte toch wel iets groens in die hoek en kwam deze Echevieria’s tegen ze paste mooi in een waxine licht houdertje en hoppa plek is groen . Op deze kast zou ook 1 Scinadsus pictus leuk staan ook erg makkelijke planten voor een wat donkerdere plaats.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik heb dan nog vraag dat is puur uit nieuwsgierigheid het kiezen uit 3 soorten planten dit keer heb ik alleen bloeiende planten gedaan. De eerste is een Tillandsia cyanea  de tweede een Kalanchoe calendiva en de derde een patio Cyclaam . Zonder iets te  vertellen kiest mevrouw een van de drie.

Nou de Cyclaam niet hoor die doet me zo aan mijn oma denken. Dat vond ik natuurlijk zielig voor de Cyclaam want ze zijn nu weer erg in ,ze mogen weer en je heb zo veel leuke soorten zoals de Cyclaam petticote of de Cyclaam Merengue dat het echt niet meer oudbollig is. Zet hem eens in een mand met meerdere bij elkaar of juist in een stoere pot. Zover mijn eigen mening achterwege houden en niks willen beïnvloeden.

Die Kalanchoe is ook wel leuk maar die heb ik nu ook wel gezien. O daar ga ik weer , de Kalanchoe is nu juist in de herfst erg leuk in bakken buiten maar ook binnen met pompoenen en dennenappels. Tuurlijk zie je ze vaak maar ze zijn ook dankbaar ze kunnen nog een keer bloemen geven het is zelfs een vaste bloeiende kamerplant die 2 keer per jaar bloemen geeft. En ook als perkplant is hij helemaal leuk.

Het is niet dat ik ze niet leuk vind maar mijn oog viel gelijk op die spriet. Hij heeft zulke leuke bladeren. De Tillandsia cyanea is ook wel erg leuk en apart en ik geef mevrouw gelijk dat ze deze kiest als je dan toch moet kiezen. Want we willen ze natuurlijk allemaal. De Tillandsia heeft een prachtig roze schutblad waar van onder naar boven nog blauwe bloemen uit komen. Als hij helemaal boven is dan kleurt het scherm groen wat ook nog niet verkeerd is. En als het je stoort kun je hem eraf knippen en je heb een leuk sprieten plantje over. Kijk voor meer info op http://www.bromeliaspecialist.nl/ er zijn namelijk nog veel meer prachtige Tillandsia soorten ja Tillandsia hoort bij de Bromeliaceae familie.

Als laatste vraag het waarom. Waarom kamerplanten in huis dat ik mevrouw vroeg zei ze dat ze niet zo heel veel planten had. Nou ik vind dat je echt een mooie verzameling hebt hoor ! Ze vind het gezellig in huis en ook omdat ze het van huis uit heeft haar moeder heeft ook veel kamerplanten in huis en het geeft jou huis een warm welkom. Ze kan zich een huis zonder kamerplanten niet voorstellen dan is het gewoon geen thuis!Als bedankje mocht ze weer kiezen tussen welk plantje ze wou of een Kalanchoe of een Cyclaam het is de Cyclaam geworden. Met de belofte dat ze hem trendy neer zou zetten nam ik afscheid van deze vriendelijke mevrouw en kijk ik terug op een super gezellig interview. Kijk op mijn pinterest pagina voor meer foto's van dit interview maar ook op mijn facebook pagina maak ik een verslag met ook foto's van de planten wat ze ook kan gebruiken als ze afscheid moet nemen van 1 van haar planten.

 Tot ziens bij Zie je kamerplant !

 link naar interviews 2015