ziejekamerplant.com
kamerplanten meer onder de aandacht brengen
Interview week 16 2015

Welkom bij het interview van deze week.

Hoe lang heb je deze Monstera al?: ' Nu 4 jaar hij is ouder want hij stond hiervoor bij mijn broer.'

De Monstera is een super sterke plant die op veel plekken kan staan als je hem met watergeven maar aanpast aan zijn plek donker minder water veel licht meer water.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoeveel licht krijgt hij?:" Hij staat ongeveer 4 meter van een raam waar de zon van half 2 tot de avond in valt . " 

Hij komt uit Midden Amerika en is oorspronkelijk een klimplant vaak wordt hij op een mosstok verkocht .Deze site spreekt ook over vruchten maar die heb ik zelf nooit gezien waarschijnlijk omdat de insecten die de vrucht bevruchten hier niet leeft.http://palmvrienden.net/jungle/exotische-planten/monstera-deliciosa/#.VTYYH00cQ5s maar dit is een leuke link. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op deze plek kun je ook een Kamerlinde zetten wel is die iets lastiger in onderhoud maar ik vind hem wel passen in jou woonkamer. Of een Polyscias mink erg leuk en ook makkelijke plant als je een Ficus mooi vind kan die ook heel goed.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe lang heb je deze Croton al? :'1 jaar ongeveer  gekregen van mijn oma'.

Hij staat daar erg mooi zo de kleuren van het krukje komen helemaal terug in de plant.

 

 De Croton Codiaeum is familie van de Euphorbiaceae het sap en de plant is dus giftig zoals best veel planten in huis . Je kan uitslag krijgen maar dit gebeurt zelden .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoeveel licht krijgt hij? :' Hij staat 7 meter van het raam waar de zon van half 2 tot de avond in schijnt en 2 meter van een groot raam waar geen direct zon licht in valt .'

 

 

Hij komt uit Indonesie en Malaisië waar hij op open plekken groeit. Ik weet dat ze in Amerika als tuinplant wordt aangeboden maar dan moeten de winters niet kouder zijn dan 10 graden. En ik vermoed dat het een ander soort is dan wat wij hier kopen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op deze plek kun je ook een Aspidistra zetten een super sterke kamerplant die stilletjes weer terug in het winkelbeeld komt .(hoop ik want hij is best stoer.) Of een Bromelia soort hoe deze heet ben ik kwijt maar er zijn erg veel variaties.Kijk maar op http://bromelia.info/nl/ en daar staat nog veel meer nfo over de Bromelia.

 

 

 

 

 

 

 

Hoeveel water geef je jou planten?:" Als ik eraan denk 1 a 2 keer per week die in de hoek (Gatenlant)laat zijn bladeren hangen dat is meestal dat ik hem dan extra moet geven.'

Als je je planten op vaste dagen water geeft dan blijven ze fit en hoeven ze niet extra energie te vragen om de bladeren weer mooi te laten staan. Vergelijk het met sporten tijdens het sporten regelmatig kleine slokjes drinken voordat je dorst krijgt. Goed voor je lichaam je houd je vocht op peil dus voel je je fitter. Zo ook met planten vaste watergeef dagen houd je de regel maat . Veel planten drinken in de zomer meer dus 2 water geef dagen . Houd altijd de situatie in de gaten warme dagen dus ze drinken meer koeler minder licht minder water. Na een paar weken weet je  al hoeveel ze drinken en kun je de regelmaat vinden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verplaats of verpot je de planten wel eens?:' Verpotten niet ook nooit aan gedacht hoor. Verplaats ze zijn net naar dit huis verhuist in die zin zijn ze wel verplaatst.'

Verpotten is raadzaam wanneer je planten wat ouder worden je houd de aarde cultuur vers en de wortels frisser en gezonder. Meer bestand tegen ongewenste gasten zoals luis of andere beesten of ziektes wat niet betekend dat je daar geen last van kunt krijgen hoor. Ze horen bij het leven al willen we ze liever niet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe lang heb je deze Calathea al?:' Zo'n anderhalf jaar nu .'

Hij staat echt super in die nis al groeit hij wel naar het licht probeer als je hem water geeft een kwartslag te draaien dan blijft hij mooi in model. Calathea is echt een mooie plant zijn bladeren bewegen met de dag mee en zuiveren de lucht ook nog eens lees meer over deze bijzondere plant op http://www.rhythmofnature.nl/site 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoeveel licht krijgt hij?:' hij staat 3 meter van een groot raam waar de zon alleen in de ochtend een uurtje in schijnt van 8 tot 9 uur ongeveer . Er komt wel veel licht naar binnen. "

Het is net een klein stilleven die nis erg mooi plaatje waarschijnlijk had ik de foto even anders moeten nemen om een completer beeld te geven. Maar de plant is super erg mooi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mevrouw had me voor ik kwam de hoeveelheid licht de planten kregen aan mij doorgegeven maar niet welke planten ze had. Dus had ik thuis al een paar mogelijke planten voor haar situatie bij elkaar gezocht  zo leuk dat ze de Calathea al had staan en ook in de nis . Ze had al een Dracaena in huis die zie je straks maar in deze nis kan ze een breedbladige Dracaena ook zetten al vind ik hem naderhand wat stijf op deze plek. De Spathiphyllum zou hier wel leuk staan al haalt hij het niet bij de Calathea ,conclusie goede keus! Op mijn facebook pagina laat ik foto's zien van al deze planten. Mocht je nieuwsgierig geworden zijn. Ergg leesbaar dit hihi.

 

Hoe lang heb je deze Dracaena marginata al?:'Zo'n 3 jaar ongeveer al geeft hij af en toe geel blad hoe kan dat?'

Dracaena's groeien omhoog en laten dan de onderste bladeren vallen het is zijn groei wijze geef hem niet te veel water vind hij niet fijn. De plek waar hij staat is perfect en hij zal het ook super doen .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoeveel licht krijgt hij?:'Alleen in de ochtend een uurtje zon van 8 tot 9 ongeveer.'

Dit is een perfecte plek voor veel planten omdat het grote ramen zijn dus er is veel dag licht maar geen direct zon licht. Een Chamadorea palm zou ook in deze vensterbank kunnen of een Calathea Crocata ook leuk voor koningsdag.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wanneer is het tijd voor nieuwe planten?:' Als ze echt dood zijn of als ze niet meer passen op die plek en te groot geworden zijn voor mijn huis.'

Wat natuurlijk zonde is een plant weg doen terwijl hij nog prachtig is ,als hij niet meer past wordt het toch lastig . Mocht je niemand in jou directe omgeving een plant nodig hebben dan kan je hem altijd nog naar het plantenasiel brengen http://www.rachelleklaassen.com/plantenasiell.html dan krijgt jou plant weer een goed thuis.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Heb je nog een tip of verhaal over jou kamerplanten?:' Niet echt een verhaal of tip ik merk dat mijn Gatenplant bij elke verhuizing nieuw blad aanmaakt. Dat vond ik wel apart. '

Het kan best dat de Gatenplant in jou nieuwe huis veel meer licht krijgt dan in het vorige huis en zal dus ook meer drinken. Of hij kwam uit zijn rust periode en maakt gewoon weer nieuw blad aan mocht je hem verpotten zal je merken dat hij dan ook weer bladeren gaat aanmaken. Alleen maar goed.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe lang heb je deze Philodendron xanadu al?:' 3 jaar ik heb hem samen met die Drakenbloedboom gekocht.'

Hij is echt gaaf en staat daar super mooi. Hij komt oorspronkelijk ui Brazilië en op den duur vormt hij een stam door middel van onderste bladeren vallen af en groei omhoog. Maar die stam stelt niet zo heel veel voor de luchtwortels die dan ook gaan vormen hechten zich aan de boom die in de buurt staat en zo blijft hij netjes staan/hangen.De meeste Philodendron soorten zijn klimmers of hangende soorten maar de xanadu is een soort dat meer een struik wordt/is. De betekenis van de naam is ook mooi Grieks Philéo wat 'houden van' betekent en Dendron dat 'boom' betekent. Zo haal ik mijn kennis ook weer op .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoeveel licht krijgt hij?:' Hetzelfde als die Drakenbloedboom alleen in de ochtend van 8 tot 9 uur. De rest van de dag wel voldoende daglicht vanwege dat grote raam.'

Dit is ideaal voor veel planten je kunt dus alle kanten op maar zo op dit krukje vind ik een Asparagus Sprengerii erg mooi en sierlijk staan . Of een Asplenium Crispy wave is lekker fris.

                                                    Asplenium Crispy wave

Afbeeldingsresultaat voor asparagus kamerplant sprengeriAsperagus sprengeri

 

 

 

 

Ik heb ook een item in dit interview welke van de drie bloeiende en welke van de drie groene planten spreekt jou het meeste aan. Bij elke foto is de naam vermeld eerst de groene

 Ik vind die middelste wel leuk jij zei dat hij ook als hangplant was dan is deze wel wat voor mij aangezien ik nog een plant op die kast wil hebben.

Deze boog heb ik bewust gekozen omdat de Hedera vaak als hangplant wordt aangeboden terwijl er ook div vormen verkrijgbaar zijn. De Hedera is toevallig ook de woonplant van de maand April 2015. Hij zuivert ook nog eens de lucht in huis.

 

 

 

 

 

 

Nu de bloeiende planten

Dan ga ik voor de middelste de tillandsia cotton candy omdat hij zo apart is ik heb hem nog nooit gezien. Erg lief plantje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Tillandsia cotton candy is een plantje die nog niet eens zo lang geleden is ondekt tijdens een reis door Zuid Amerika in 1988.

Het plantje viel meteen op door de manier waarop deze groeit, dit waren onder andere in de toppen van de bomen maar ook op bijvoorbeeld telefoondraden.

Ook zijn zilverachtige bladeren en prachtige bloem springen in het oog.

De naam dankt de plant verder dan ook aan zijn mooie bloem die wel iets weg heeft van een snoepje gemaakt van stof. Vandaar de naam Cotton Candy.

Ik had bij de kweker http://www.ripplants.nl/bedrijf.htm om meer info gevraagd want het is een splinter nieuw plantje die net op de markt is dus zeer exclusief. Maar vraag bij jou verkoop punt of ze eraan kunnen komen dan is dit de kweker. Altijd handig om te weten. Ze heeft dan ook snel deze tekst voor me gemaakt. 

Hoe leuk is Dat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tot slot Waarom kamerplanten?:' Ik vind het belangrijk groen in huis en om ons heen. Vooral zo midden in de stad waar toch al weinig groen is dan maar groen in huis halen.

Hartelijk bedankt voor dit super leuke interview en tot ziens bij

Zie je kamerplant.

link naar interviews 2015