ziejekamerplant.com
kamerplanten meer onder de aandacht brengen
Interview 2 2016

Deze week had ik een interview met een echtpaar die een mooie variatie aan Phalaenopsis heeft staan waaronder een bijzonder exemplaar.

Het 2de interview.

Vandaag weer een leuk interview gehad met een echtpaar die zei dat ze niet zo veel planten had althans niet zo veel soorten. Vooral veel Phalaenopsis had ze. Dat maakt toch niet uit hoeveel planten je in huis hebt het is al leuk dat u ze heeft en u er plezier aan beleeft. In het voorraam heb ik nu niet zoveel echte planten staan vanwege de winter. Dat kan maar de Phalaenopsis in het midden maakt alles goed. Wat een prachtig soort hij begint beetje gelig met roze maar hoe langer de bloem staat gaat de gele gloed weg en wordt hij wit. Feest om deze verandering te zien. Ze heeft hem sinds kerst 2015 tot nu bloeit hij prachtig. In dit raam waar de zon van rond 8.00 in schijnt tot een uur of 12.00 dan draait hij via het zijraam naar het achterraam . In dit raam zouden ook Anthuriums goed staan of Blad Begonia’s Maar ook een Clusia is een super leuke plant en sterk. Verder zuivert de Clusia ook de lucht in huis. Zeker een plant om in het achterhoofd te houden als u weer nieuwe planten nodig heeft voor uw ramen.

Ongeveer een meter van het voorraam waar de zon van 8.00 tot 12.00 in schijnt heeft mevrouw een plantentafel staan waar een super mooie Azalea . Mevrouw vertelde dat haar moeder een tip gaf om hem mooi te houden . Dat is 1 x per week dompelen tot dat de aarde helemaal is uit gebubbeld even uit lekken dan weer terug in de pot. Hij staat er prachtig bij alle knoppen komen netjes uit. Super tip, zo heeft iedereen wel een tip van hun ouders mee gekregen heb jij nu ook een goede tip kamerplanten tip van jou ouders gehad. Wist je dat de Azalea nu tuinplant van de maand maart is, laat het nu zo zijn dat je de kamer Azalea ook in de tuin kan planten als de nacht temperatuur wel hoger is dan 15 graden. Dan kan hij zelfs zachte winters overleven dubbel plezier dus.
Mevrouw geeft al haar planten 1 keer per week water de Orchideeën en Azalea dompelt ze en de Anthurium krijgt een giet beurt voeding dan weer niet als ze het zo ook goed doen, prima toch. En als ze er echt niet meer uit zien ja dan is het wel tijd voor nieuwe planten. Dat geld ook voor de Phalaenopsissen als de bladeren niet zo mooi meer zijn dan komen er weer nieuwe. Op het planten tafeltje heeft mevrouw ook een Asparagus gehad maar die werd op een gegeven moment geel en ze knipte zo vaak de gele stengels eruit, dat meneer op een gegeven moment zei ;nu mag hij wel weg hoor. Ja dat kan ook maar Sommige planten maken ruimte voor nieuwe bladeren en worden de bladeren of stengels afgestoten en vergelen of drogen uit. Als het nu extreem is dan is het raadzaam de plant uit de pot te halen en kijken wat er met de aarde aan de hand is. Dan zie je vaak snel genoeg wat er aan de hand is te nat te droog of ruimte gebrek .een witte


Dan gaan we door naar het zijraam daar staat ook  een prachtige gevlekte Phalaenopsis en een witte Phalaenopsis op boog . Het verhaal achter de Phalaenopsis is wel leuk mevrouw krijgt elk jaar voor haar trouwdag een Phalaenopsis  zo heeft ze onderhand een mooie diversiteit aan Phalaenopsis. Ze worden 1 keer per week gedompeld en als ze uitgebloeid zijn knipt mevrouw ze af en gaan ze naar boven daar is het iets koeler en krijgen ze minder water. Zo houd mevrouw ze over. De witte boog Phalaenopsis was nog mooi toen hij uitgebloeid was dus deed ze er een kunst tak bij tot hij weer begon met bloeien. Goede oplossing hij begon alleen zo snel te groeien dat hij om de kunst tak heen groeide de vorm die ontstond kan ik wel waarderen natuurlijke oplossing. Zo lijkt het of plant en mens samenwerken grappig he.  In dit raam waar de zon rond 12.00 tot 14.00 in schijnt (het rolgordijn gaat in de zomer wel naar beneden) kunt u ook als de Phalaenopsis boven staan een Hibiscus proberen of Ficus benjamina ‘Bushy King’ maar ook Peperomia obustifolia staat leuk.

Het achterraam is een zonnig raam waar de zon van 14.00 tot de avond in schijnt maar met de heetste zon verplaatst mevrouw de planten naar de eetkamertafel . Dat is vooral voor de Anthuriums wel raadzaam een Phalaenopsis kan er wel tegen liever niet natuurlijk . De Phalaenopsis zijn overgehouden van vorig jaar en staan nu weer in bloei .

De Anthuriums heeft mevrouw vanaf september en ze bloeien lekker doorkomt ook omdat ze regelmatig water krijgen , ik zou ze wel straks voeding geven dan bloeien ze nog langer door de grond is namelijk toch op een geven moment aardig uitgeput en heeft een zetje in de rug nodig. Als je nu voor de variatie nu een andere plant in dit raam wilt zonder hem steeds naar de tafel te verplaatsen is een Schefflera of Nolina misschien een optie maar bloeiende planten kan evengoed wat dacht u van diverse Kalanchoe soorten zoals ‘Magic Bells ‘ of de Lucky Bells . Ook weer eens wat anders dan de Kalanchoe die we allemaal kennen. Maar dat vind ik gewoon op dit moment ook leuke planten . Maar probeer de Bougainvillea eens binnen te zetten in plaats van op het terras dan haal je het buiten gevoel naar binnen ook leuk natuurlijk.
Op de foto van https://www.infoflowers.info/  kun je goed zien wanneer hij leverbaar is. Ik gebruik deze app om snel de kamerplanten te laten zien die ik bedoel andere foto’s komen van Floricode ook die app gebruik ik om voorbeelden van planten te laten zien maar daar moet je de verzorging van de planten wel weten. Dus voor consumenten die een mobiel kamerplanten boek willen is info flowers beter. Sorry het lijkt wel een reklame blok ik vind wel dat ik mijn bron van de foto’s die ik van een ander gebruik moet zeggen. En dan zeg ik mijn menig er vaak ook bij.


We gaan verder In dit interview is er altijd een onderdeel kiezen welke van de 3 bloeiende en groene planten vind mevrouw het leukst. De Bloeiende planten waren als eerst aan de beurt de Kamer Jasmijn op de foto in knop maar mevrouw kon de plant en de geur. Maar die was toch zo overheersend? Nou dat valt wel mee vond ik want mijn ervaring met de Jasmijn en Gardenia dat ze maar een bepaald moment van de dag geuren. Ik vermoed dat het te maken heeft met de vlinders en bijen die de plant bestuiven en die maar op een bepaald moment van de dag actief zijn. Dan heb ik de Anthurium Scherzanianum de Flamingo plant een super sterke bloeiende kamerplant. Als laatste de Primula Pricanto een warmere variant op de Primula obconica hij heeft wat zachtere tinten. Meneer vond deze wel leuk terwijl mevrouw zei ; ik krijg er jeuk van als ik er al naar kijk. Arme plant deze is zo gekweekt dat de allergische reactie niet meer komt net als de Primula obconica Touch Me dus je kunt ze met een gerust hart in je huis zetten maar ze kunnen ook als terras plant.  Het werd dan toch de Kamer Jasmijn omdat het bloementje zo mooi verfijnt is.

Dan de groene planten Als eerste de Kamerlinde de Sparmannia Africana Oja die ken ik zei meneer deze kan erg groot worden. Juist als hij het naar zijn zin heeft groeit hij heerlijk door maar je kunt hem wel snoeien. Dan de Hertshoorn varen een stoere plant die goed op een wat donkerdere plek in huis kan . Deze hadden ze ook een keer gehad. En dan de Blad Begonia Rex een prachtige bladplant dit licht tot half schaduw kan staan . Maar hij krijgt ook kleine bloemen al hoort hij toch echt tot de bladplanten. Van deze Blad Begonia waren ze nog het meest gecharmeerd mede door de bladtekening en het bloementje.  Een mooie combinatie de Kamer Jasmijn en de Blad Begonia.

Op mijn laatste vraag waarom kamerplanten waren ze erg duidelijk ;

Gezellig

Gezond

Brengt sfeer

Meneer vond vooral dat kamerplanten de boel opvrolijken.

Geweldige rede toch ik houd ervan en hiermee bedank ik voor dit onwijs leuke interview tot ziens bij

Zie je kamerplant.

link naar 2016