ziejekamerplant.com
kamerplanten meer onder de aandacht brengen
Het is altijd tijd voor een nieuwe kamerplant!

Al staat het huis al redelijk vol met kamerplanten er kan altijd wel eentje bij ,vooral als je er een krijgt. Maar als je langs een bloemenwinkel of tuincentrum komt en je ziet er een . Koopt hem toch niet dan blijft hij toch hangen in jou gedachte en wie weet komt hij toch ooit in jou huis.

                                                                                                                                                                     

 

 

 

 

Maar ook een Fatshedra kan ook goed op de plek van de Ficus microcarpa 'Ginseng' h

Een verrassend interview ,de kat heeft zijn eigen plant.

Deze week weer een interview gehad wat ik heerlijk vind laten zien hoe kamerplanten in werkelijkheid zich houden in de woonkamer. En weet je het zal verbazen hoe makkelijk kamerplanten zijn.

We beginnen met de Dracaena (fr Deremensis Gr) ‘Janet Craig’ hij staat vrij licht misschien te licht voor het goede. Maar hij staat er al 5 jaar dus houd hij zich karig. Al kreeg hij na het verpotten geleidelijk rare vlekken. Als eerste vermoedde ik te veel water het is een grote pot dus lastig te zien hoe vochtig de grond is. Ook heeft ze hem in een aardewerk pot gezet die houd meer vocht vast dan de plastic pot . Hij staat best licht 50 cm van een raam waar de zon van 14.00 tot de avond in schijnt. Hij krijgt gewoon net als alle andere planten 1 keer per week water en omdat het een grote pot is krijgt hij ruim een liter water. Van de zomer misschien goed voor hem maar in de winter is 1x per 14 dagen ook mans zat. Tuurlijk heb ik de mooiste bladeren op de foto gezet maar de grotere toeven zaten veel vlekken.  Mocht je er echt aan gaan storen en hem een enkeltje groene bak wilt geven kun je ook nog wat proberen vrij rigoureus maar weggooien kan altijd. En de Dracaena is een goede luchtzuiverende kamerplant als jou plant vol in blad staat zuivert hij de lucht in huis voor zeker 5 m2.

Eerst haal je hem uit de pot en verwijder je de oude/vochtige grond probeer de beschadigde wortels ook gelijk te verwijderen dat die niet de goede wortels aantasten.

Dan haal je de potgrond uit de pot gooi dat maar in de tuin en gebruik nieuwe potgrond op kamertemperatuur . Daar pot je hem opnieuw mee op.

Optie als je de vlekken echt storend vind ,Knip je(schrik niet ) de toppen eruit of alleen de toppen met de meeste vlekken . Ja het ziet er niet uit maar ik denk echt dat ze weer gaan uitlopen. Mits de wortels niet teveel zijn aangetast. Met een beetje geduld

Je kunt hem laten staan op die plek maar wel achter het gordijn wel licht maar geen direct zonlicht.

Mocht je daar geen zin in hebben en eigenlijk wat nieuws willen dan zijn deze planten een goed alternatief. Een Yucca super sterk weinig water en niet te breed Ook de Nolina zou het goed doen beide weinig water in de winter beetje water rondom. Zeker geen liter . Zelf denk ik dat een mooie vertakte Nolina het beste bij jou past al hoop ik dat jou kat de stam niet verwart met een krabpaal. Een Croton kan ook al is die iets moeilijker in onderhoud regelmatig water licht laten opdrogen tussen gietbeurten (truc met de sate prikker stop die in de grond komt hij er na half uurtje droog of redelijk droog uit dan weer water geven) als hij na een jaar het nog goed doet heb je hem wel door . Dit geld voor de meeste kamerplanten trouwens hebben ze een jaar bij je overleeft zijn het meestal blijvertjes. 

Naast de Dracaena heb je op een trolley een verzameling Phalaenopsissen staan. Die waren op hun plek uitgebloeid en mogen hier bijkomen om wanneer ze weer knoppen krijgen op een plaats in de Helemaal goed zet ze dan niet te donker want ze zijn de lichtte plek gewend zo vanaf 14.00 in het licht tot de avond. Een Phalaenopsis kun je het best watergeven met kalkvrij water op kamer temperatuur. En als de wortels grijs worden dan dompelen in dat water tot de wortels zich weer hebben volgezogen met water en zo er weer tegenaan kunnen.  Overigens vermoed ik dat de Phalaenopsis in de grijze pot het toch niet red de wortels zijn erg uitgedroogd en geel. Als de Orchidee helemaal is uitgebloeid kun je hem het beste terug knippen tot het 2de oog van onder de steel. Dan ziet zo’n enkel bloementje er niet zo uit als de laatste stuiptrekkingen van de plant. Hij maakt dan weer een nieuwe bloemsteel aan en blijft jou Phalaenopsis mooi compact en net als nieuw.  Hier geld ook weer oudere Orchideeën vinden wat extra voeding erg fijn .

Verder heb je op elke hoge kast 1 Scindapsus staan . Direct zonlicht komt er niet bij want de kasten staan tegen 2 kolommen die tussen 2 ramen het licht komt indirect van achter om het zo maar te zeggen. De zon komt ook rond 14.00 in de ramen tot de avond. Ze heeft ze niet zo lang een paar maanden pas. Ook weer 2 lucht zuiverende planten die samen goed zijn voor 2 m2 schone lucht. Ook zijn ze super sterk en hebben niet zo veel water nodig verder groeien ze elegant langs de kast . Een Epipremnum kan ook maar dat is ook een zusje zeg maar van de Scindapsus. Want de Epipremnum het synonym is een Scindapsus volgens de info flower plant app .( een app om jou perfecte kamerplanten te vinden alles bij elkaar ik vind het heerlijk om er mee te spelen en op dit soort feiten geattendeerd te worden https://www.infoflowers.info/  )ik heb ze als 2 aparte planten geleerd maar planten namen veranderen met de tijd en komen veel soorten bij. Er zijn degelijk duidelijke verschillen vind ik de Epipremnum heeft steviger blad en vaak groen of geel bont of wit bont. Terwijl scindapsus vaak grijs tinten heeft maar de groene varianten zijn er ook zoals Scindapsus pictus ’Brasil’ .  Er is niet echt een nl naam maar de Engelse naam vind ik ook leuk Devil’s Ivy klinkt lekker eigenwijs.

Naast de 2de kast staat een Nephrolepis exaltata ‘Bostoniensis’ een Krulvaren achter het gordijn dus afgeschermd tegen de zon die om 14.00 tot de in avond . Ze koopt de varen voor de kat die het heerlijk vinden om eronder te liggen in hun mand. Wat wel een mooi verhaal is .Ze vervangt de varen 2 a 3x per jaar en als er dan een nieuw exemplaar staat rent de kat naar zijn mand om de varen te verwelkomen.  Je zou de varen ook 2x per week water kunnen geven of als de varen vaal wordt water geven. Om de droge lucht van de vloer verwarming tegen te gaan zet je een schotel ondersteboven in de pot dompel de varen 1x per week zet hem terug en laat hem in de pot uitlekken . Dan staat hij niet met z’n voeten in het water maar creëer je wel een iets hogere luchtvochtigheid voor jou varen en gaat hij iets langer mee.  Ik vind het lastig om hier een alternatief te geven omdat deze varen voor de kat eraan gewend  is. Een Ampelopsis is ook een soort struik en groeit bossig maar als je een varen gewend bent dan is het lastig een ander beeld te vormen.

Dan gaan we verder in de kamer Bij een zijraam staat een Ficus microcarpa ‘Ginseng’ . Er schijnt wel licht naar binnen maar geen zon dus ideale plek voor heel veel planten. Ze heeft hem nu al 10 jaar op deze plek in hetzelfde potje. Ze doet dus in principe niet aan verpotten zolang de plant het goed doet hoeft dat ook niet .Wow gaaf he ik had hem eigenlijk even uit de pot moeten halen maar daar dacht ik thuis pas aan nieuwsgierig hoe de wortels eruit zien aan de onderkant v.d. pot, leer voor de volgende keer.  Deze Ficus leent zich ook perfect voor Bonsai mede door makkelijke vorm snoei je ziet hem ook vaak als Bonsai  in de winkels. Net als de meeste Bonsais heeft hij wel licht nodig maar geen direct zonlicht en kan hij lang in diezelfde pot blijven. Zoals deze dus al zou nieuwe aarde ook fijn zijn maar zolang hij het naar zijn zin heeft niks aan doen naast watergeven. Op deze plek kan je van alles zetten een Dracaena  soort staat ook leuk in deze pot  .Op de site van deze Dracaena kwekerij zie je div soorten. http://www.dragontree.nl/  

Ongeveer op dezelfde hoogte als de Ficus ‘Ginseng’ maar dieper in de woonkamer zo’n 5 á 6 meter van het raam waar de zon van 14.00 tot de avond in schijnt staat een Aglaonema  . Perfect voor hem en hij doet het dan ook goed Ze heeft hem net zo lang als de Dracaena  5 jaar dus . Zijn naam is een combinatie van het Grieks Aglaos wat schitterend betekend en nema =draad wat zou slaan op de meeldraden van de Aglaonema. Die zijn dik en een soort van schutblad om. Daar kun je ook zien dat hij familie is van de Aronskelkfamilie (Araceae)Waar ook de Anthurium en Calla bij horen.   De Aglaonema is een dankbare plant die goed in de schaduw blijft al groeit hij dan langzamer. Als hij wat lichter staat dan zijn de groei condities gewoon iets beter. Op deze site van kwekerij barreveld staan bruikbare tips waar je op moet letten bij aankoop van een Aglaonema. http://www.barreveld.nl/producten/kamerplanten/aglaonema-stripes-17-cm/item87 .  Nog meer planten voor deze toch iets donkerdere plek zijn o.a. de Philodendron  Tradecantia of de Phlebodium de laatste kun je ook bij de link te vinden.

Laat zo’n familie lid nu ook in de kamer staan zo’n 3 meter van het raam waar de zon van 14.00 tot de avond in schijnt. De  Anthurium Andraeanum ook wel de Lak Anthurium genoemd . In de volksmond zeggen ze ook de Flamingo plant maar dat is de Anthurium Scherzerianum dat vanwege zijn gekrulde bloeikolf. En de Lak Anthurium heeft doorgaans glimmend schutblad. Deze Anthurium rust nu even om later weer nieuwe bloemen te geven als het al een wat oudere plant is dan is plantenvoeding met Anthuriumvoeding of verpotten met Anthuriumpotgrond. Krijgt hij energie van om nieuwe bloemen te vormen.  Mocht je daar niet op wachten dan staat een Bromelia soort hier ook erg leuk zo op de werktafel maar ook een Clusia is een sterke plant voor hier . Ook weer zo’n luchtzuiverend exemplaar en makkelijk die laatste term is denk wel een pre voor de meeste mensen. Als je de planten met regelmaat water geeft naar gelang van hun behoeften . Dit is het eerste jaar even zoeken houd in eerste instantie het advies van de verkoopster aan met in je achterhoofd . Donkerder en koeler minder water Warmer en lichter iets meer de plant geeft vaak aan wat te doen. Mevrouw zegt dat het altijd tijd is voor nieuwe planten nou ja als er een potje vrij is omdat de kerstster nu toch wel geweest is . Of er 1 dood is gegaan maar ze krijgen allemaal echt wel laatste kansen.

Nu gaan we naar de andere kant van de kamer het keukenraam een heerlijk groot raam waar de zon van 8.00 tot zeker 12.00 in schijnt. Daar staat een verhaal aan planten in te beginnen met de 3 Phalaenopsissen die komen uit de zaak van een klant die deelt zijn orchideeën uit aan mensen die hij aardig vind. Zo heeft mevrouw er nu al 3 bij elkaar van meneer gehad. En ze blijven bloeien in dat raam is de ene nog niet uitgebloeid of een nieuwe bloemsteel kondigt zich al weer aan. Kijk dan hoef je de Orchidee niet perse af te knippen al kan hij dan wat hoog worden en topzwaar maar dat mag de pret niet drukken.  Verder staat er nog een Ficus microcarpa ‘Ginseng’ die stond eerst bij haar zoon op de slaapkamer maar dat ging hem niet worden hij kwijnde weg ,nog net op tijd van de ondergang kunnen redden en nu staat hij weer nieuw blad te geven in moeders keukenraam. Het is super goed om op slaapkamers zeker ook van de kinderen planten te hebben met planten om hun heen slapen ze veel beter en het maakt studeren een stuk makkelijker. Als je uren in de boeken zit en dan 1 blik op jou plantje werpt kalmeert jou geest enorm al zal het alleen maar zijn ik maar denken dat ik het zwaar heb ,jij ziet er niet uit eerst maar een slok water geven. Even uit het studeren en met jou plant bezig zijn om dan weer met frisse moed verder te gaan. Deze planten zijn super voor in slaapkamers en makkelijk ook tuurlijk is het raadzaam of af en toe te controleren of het goed gaat met de planten als moeder zijnde. En misschien ook een tip ga (als hij het leuk vind)samen planten shoppen voor zijn kamer. De Ananas plant is een lekkere stoere plant wel licht nodig (goed excuus om die gordijnen open te doen als je wakker wordt)en ze zeggen tegen het eventuele snurken. Een Studentenplant de Chlorophytum geeft zelf aan dat hij dorst heeft wordt dan vaal . En is luchtzuiverend. Zet een grote Dracaena marginata in z’n kamer lekker stoer weinig water en licht voor als je toch die gordijnen dicht houd.;-).Even terug naar het keuken raam daar waren we uiteindelijk gebleven.  In deze vensterbank zouden ook veel verschillende kruiden kunnen staan of munt kun je nog meer voorraad  van jou heerlijke muntthee maken . Ik denk zomaar dat de Phalaenopsissen hier echt wel blijven maar een Chinese roos is ook leuk hier.

In mijn interview heb ik altijd een kleine keuze mogelijkheid puur om te kijken welke plant toch wel het populairst is van de 3. Nu had ik de keuze tussen een Primula pricanto een nieuw soort Primula obconica kleinere bloemen heeft hij en de kleuren zijn wat zachter en warmer dan de gewone Primula. Ook hij blijft lang doorbloeien en kan zowel op terras als in de huiskamer. Past prachtig in een huiskamer die enigszins vintage is  lekker in een grote schaal vol.  Verder de Anthurium  Scherzerianum de Flamingoplant en op deze foto kun je de ‘Flamingo’s ‘goed zien. Deze Anthurium zijn meestal in de kleuren rood oranje wit /bont. Terwijl de Lakanthurium in vele kleuren leverbaar zijn. Beide planten zijn dankbare bloeiende planten die jaarrond bloemen kunnen geven . En dan als laatste de Kamer jasmijn Jasminium polyanthum hij is Familie van de Olijffamilie vaak aangeboden op een boog al vind ik de volle hangplant het mooist. De naam komt van het Perzische Yasmin wat ‘Geschenk van god ‘ betekend. Hij wil op een lichte plaats in de woonkamer regelmatig water geven en als hij uitgebloeid is dan kan hij op een beschutte lichte plek op het terras net als de Primula.

Mevrouw koos voor de Anthurium omdat hij zo makkelijk in omgang is en ze kent de plant.  Soms is het leuk om een andere plant te proberen om te kijken of je een iets moeilijkere plant ook goed weet te houden. De Primula en Jasmijn zijn beide niet zo duur in aanschaf dus het proberen waard. Net wat je zegt het is altijd tijd voor nieuwe planten ;-).

Bij de keuze van de groene planten heb ik de Sparmannia africana die zou ook op de plek vd Varen kunnen mits achter het gordijn blijft. Het onderhoud is wat lastiger regelmatig water niet laten uitdrogen maar ook weer niet met z’n voeten in het water. Maar als hij het eenmaal naar zijn zin heeft gaat hij als een trein mocht hij dan ook te groot worden kun je hem snoeien. Ook heeft hij een super leuke bloei wijze. De volgende is een Plathycerium bifurcatum een super artistieke plant die uit 2 soorten bladeren bestaat een bruin blad (ja dat hoort echt zo dus niet afknippen. ) steriele bladeren  noemen ze die. In het begin zijn die overigens licht groen en groeien ze als een dakpan om bv een boom of tak. Want de Platycerium is een epiphyt en groeit op een andere plant/boom. Doordat het steriele blad langzaam afsterft zorgt hij voor zijn eigen voeding en gebruikt de tak alleen als standplaats. De langere bladeren die geweivormig groeien (vandaar ook de naam Hertshoorn varen)noemen ze fertiele bladeren . Hij heeft een grijs stof op de bladeren die je echt niet moet afstoffen want dat stoflaagje reguleert de luchtvochtigheid en vochtopname van de plant. Ze beperken de verdamping van het blad en kunnen daardoor langere tijd zonder water. Want andersom werkt het in positieve zin ze vangen het luchtvocht ook weer op. Als je de hertshoornvaren eens in de zoveel tijd onderdompelt in klakvrij water heb je lang plezier van deze bijzondere varen. De 3de maar zeker niet de minste is de Blad Begonia Rex. We kennen de gewone bloeiende Begonia allemaal wel die nu weer rustig zijn opmars maakt. Maar de Blad Begonia gaat met grotere sprongen vooruit omdat hij toch een wat eigentijds uiterlijk heeft. Hij past in diverese interieurs van klassiek tot modern.Je hebt veel variaties in dus hier een link van een kweker voor een kijk in de soorten http://www.berghoefplants.nl/de/assortiment/begonia-rex-17cm  .Mede omdat hij erg makkelijk in omgang is zolang je niet teveel water geeft en licht tot halfschaduw (zoals de plek van de Ficus Ginseng) gaat hij als een speer . Begoniaceae familie waar de Begonia Rex bij hoort staat symbool voor zelfbescherming en ‘Onze liefde is ontdekt’(bron - http://www.bloemenbureauholland.nl/campagne/oktober-2015-begonia-is-woonplant-van de-maand)fijne weetjes vind je niet.

Mevrouw koos voor de Sparmannia vanwege dat mooie fris groene blad . Ik snap wel dat ze deze koos hij straald super veel rust uit. De andere vielen af mede door het iets wat ouderwetse gevoel wat ze bij de planten had. Soms heb je echt bij planten van iew die zijn echt saai. Maar het is net hoe je ze neerzet en hoe ze in jou huis passen. De pot doet ook heel veel . Heerlijk dat er Pinterest bestaat en je kunt op Hertshoorn varen of Platycerium Begonia rex Jasminium of Primula pricanto en je ziet hoe ze er in diverse settings uit zien. Om vervolgens bij jou tuincentrum of bloemenwinkel de mooiste plant zelf uit te zoeken.

Mijn laatste vraag kennen jullie vaste volgers wel Waarom kamerplanten in huis? ; De kamer is saai zonder planten , ze brengen de kamer tot leven. Ik vind het mooi om te zien hoe ze bloeien en groeien zo heb ik met mijn kinderen een geluksklaver gezaaid . Geweldig dat na enige tijd een plantje kwam ook mijn kinderen vinden dat nog steeds leuk om te zien zo van ;kijk mam nu komen de blaadjes. Heerlijk toch. Jazeker echt leuk om planten in bloei en groei te zien dat geeft je veel positieve energie. En daar doe ik het ook voor mensen een kijkje te geven hoe wij met onze kamerplanten om gaan en hoeveel plezier ze je geven zonder al te veel moeite. Dus mocht je in de buurt wonen en het lijkt je leuk om ook mee te werken aan een interview. Stuur een mail of pb op facebook en ik ga kijken of ik langs kan komen.

Hartelijk dank voor jou kijk op kamerplanten en voor een leeg potje in huis deze gezellige Narcis.

Do I have to say more, nee denk ik en geniet van  kamerplanten in huis en er is altijd tijd voor een nieuwe plant. Mooie kreet die houd ik erin! 

Dit hele interview komt ook op mijn facebook pagina Zie je kamerplant dan zullen de foto's scherper zijn.