ziejekamerplant.com
kamerplanten meer onder de aandacht brengen
Van kweker tot vensterbank

Van kweker tot vensterbank

Als ik zo naar mijn Planten kijk dan vraag ik me al een poosje af , hoe lang zijn ze eigenlijk onderweg tot mijn huiskamer. Tuurlijk verschilt het per plant  maar de vraag blijft. Tijdens de Fair trade in Naaldwijk vroeg ik Amigo Plant (die kwekerij is bij mij in buurt en heeft leuke vetplanten en succulenten ) of ik de planten enigszins kon volgen en hij vond dat een super idee en stelde me voor aan Nicole de product manager van Amigo plant zij kon al mijn vragen beantwoorden. Toevallig ging ze ook naar Kenia (daar later meer over) en kon die fase ook foto’s maken. Hoe leuk! Gelijk afspraak gemaakt wanneer ik in de kas kon kijken .  Dus nadat ik de jongens naar school bracht direct door naar Heerhugowaard.

Na gezellig gekletst te hebben de kas in Naar de ‘ontwikkeling kas ‘( een kas om nieuwe soorten te ontwikkelen) daar komen de Bloeiende soorten bij elkaar en wordt gekeken welke leuk combineren. Dus als een Echeveria een leuke bladtekening heeft en een andere een mooie kleur dan nemen ze de rol van insecten even over en bestuiven ze deze 2 met elkaar. Dat duurt ongeveer

2 Weken voordat er een zaadknop komt en die ook weer ingedroogd is. Vervolgens worden die zaden gezaaid en na ongeveer          1 week begin je al iets van een plantje te zien. En na 1 maand krijgen die mini plantjes een ‘potje’ van ongeveer 1 cm (even het idee hoe groot het plantje dan is)na,    

2maanden mogen ze in een 8cm plastic pot en groeien maar

Pas als de rozetten van de Echeveria net zo groot zijn als het potje komt de eerst selectie dat houd in is de kruising van het nieuwe soort gelukt . Is het wel een echt aparte soort met bijvoorbeeld de mooie nerf van die ene Echeveria en rode blad van de ander. (dit soort verzin ik terplekke zou wel leuk plantje worden hihi.) Ook de vorm moet goed zijn en groei sterke kwaliteit. Op de foto zie je een lila Echevieria die rood gekweekt is op deze manier.

 

Nu zijn we 4 a 5 maanden verder. Van die plantjes wordt weer een moer veld gemaakt. Dit veld is niet meer dan 10 planten hoor. Dan praat je over een nieuw soort de soorten die al op de markt zijn gaan natuurlijk in grotere aantallen naar Kenia.

De moerplanten zijn eigenlijk bladstekken van het 8cm plantje die ze dan in de kas opkweken tot ze,

Hier zie je Crassula velden in Kenia.

1,5 jaar zijn. Dan gaan ze zonder pot en aarde met de luchtpost naar Kenia. Kenia hoor ik je denken maar in het oorspronkelijke klimaat heerlijk regelmatig warm en zonnig . Dat de wortels stevig worden en de Echeveria’s een mooie compacte plant.  Waarom kan dat niet in Nederland zou je zeggen dat transport is toch super slecht voor het milieu. Stel je moet hier het klimaat van Afrika na bootsen dan stook je hele bossen weg en de lampen om de planten genoeg licht te geven vragen ook de nodige energie. Dan is dat vliegtuig een super biologische oplossing als je het zo afweegt. Als deze stekken weer stevig gevoeg zijn (op de foto zie je Crassula stekken) worden ze daar gesorteerd op zelfde grootte en gewicht en gaan ze weer terug naar Nederland.  

 Dan zijn we weer een Half jaar verder .

De  Crassula stekken blijven in Nederland omdat ze ook in ons klimaat goed kunnen wortelen na ongeveer 15 maanden worden die verpot in hun eind pot. Maar de Echeveria is een ander verhaal. Die reizen door naar Portugal om goed stevig te wortelen tot een mooie compacte plant daar is er genoeg zon en warmte hier heb je de kans dat ze de lucht in schieten wegens te kort licht(juist dat is de rede dat jouw Echeveria soms wel heel hoog word kan ook een leuk effect hebben hoor.) Na ongeveer15 maanden komen ze terug in Nederland om hier in hun uiteindelijke pot te gaan wortelen. Als ze goed geworteld zijn voor de Crassula is dat ongeveer 10 weken en Echeveria 26 weken.  Voor ze met de klantbestelling mee mogen. En alle planten worden per stuk met de hand uitgezocht op de beste kwaliteit en volle planten. Vanuit daar gaan ze naar een verdeelpunt of groothandel.

 

Het stukje kweker duurt ongeveer 50 maanden voor Echeveria dus ruim 4 jaar voor een nieuw product op de markt komt (heb ik het niet eens over hoe lang de licentie duurt van een nieuw plantje ik denk dat dit er wel in valt)

En Als het een bestaand soort Echeveria is valt er 1.5 jaar van af dus bij de kweker duurt het dan ongeveer 2 jaar de Crassula eerder want hij groeit sneller. 

Nu gaat alles wat sneller op naar de groothandel       

 


Op de foto hiervoor ,rechts onder zie je dat de planten gesorteerd en klaar staat voor vertrek naar de groothandel ze worden aangemeld zodat de transporteur weet dat hij ze kan halen.  En dan is het binnen 1 uur al bij Waterdrinker (of andere groothandel maar voor mij is waterdrinker dichterbij) daar aangekomen worden de planten op soort  verdeeld (of zelfs gelijk apart gezet omdat ze al bestelling geplaatst hebben)  zodat de winkeliers ze makkelijk kunnen vinden. Waterdrinker is een groothandel in Aalsmeer waar veel bloemisten hun planten halen ook omdat je wat apartere planten kunt vinden en kleinere aantallen kunt inkopen. Zodat als wij naar een aparte plant vragen de bloemist jou makkelijker kan helpen. En nieuwe soorten komen op een uitgelicht deel van Waterdrinker.  Meestal diezelfde dag zijn de planten al verkocht er komen enorm veel handelaren naar Aalsmeer dus de omloopsnelheid ligt hoog. Natuurlijk zijn er veel meer groothandelaren op verschillende plekken in Nederland en ETrade is ook steeds meer in opkomst zodat de schakels steeds korter worden. Al is een verzamelpunt waar zoveel mogelijk soorten bij elkaar komen en je de planten ook direct ziet wel fijn. Je ziet voelt wat je koopt en dat is volgens mij voor winkelier en consument toch fijn je houd feeling met je vak. Maar de wereld verandert alles moet sneller en vooral goedkoper en wij gaan mee maar hopelijk blijft dit wel maar ik zal wel ouderwets zijn. Zie met de groei van de Echeveria die groeit ook langzaam en heeft zijn aandacht nodig. We gaan door naar de winkelvloer. Sommige planten worden ook op de veiling aangeboden vaak gaat het dan om grotere partijen en basis assortiment en daar kan via de klok op geboden worden en op die manier belanden planten bij een groter afzet gebied. Zo ook in tuincentrums zoals tc Overvecht in Zaandam waar een partij Echeveria staan helaas kon ik niet zien of ze van Amigo plant vandaan kwamen. Ik heb er 1 gekocht en thuis neergezet . 

    Conclusie het duurt zeker 2 jaar voordat de Echeveria voordat een volgroeide plant bij ons in huis staat . Vanaf zaad tot plant dan en per plantsoort verschilt dit natuurlijk enorm wat logisch is want niet elke plant groeit hetzelfde net als de mens . Ik vond het mooi om te zien het groeiproces en de snelheid van de handel . Tot zover mijn eerste blog van dit jaar groene groetjes Lydia 


Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Dit is een verplicht veld