ziejekamerplant.com
kamerplanten meer onder de aandacht brengen
Licht

Gisteren was het #blueMonday  die ben ik goed doorgekomen door lekker bezig te zijn in huis. Met gevolg dat al het werk af is ook voor vandaag. En om te voorkomen dat het blue Thueseday wordt muziekje aan gezet en maar mijn planten gaan controleren op onaangename gasten. Toen viel me op dat het best donker in huis was nou het was nog 9 uur in de ochtend toch maar het licht aan gedaan. Dan denk je dat je een licht huis hebt maar op donkere dagen zoals deze valt dat vies tegen. Dan is het van belang dat de planten die midden in je kamer staan er ook de winter overleven. Vaak zeg ik als je plant een jaar bij jou in huis staat dan is het een blijvertje. Mijn Scindapsus pictus links op de kast en rechts mijn Calathea leopardia .

Om een idee te geven van mijn doorsnee woonkamer het is een zogenoemde pijpenla ,rechthoekig voorzijde grote raampartij waar de vitrages voorhangen en een meter open is om naar buiten te kijken. Achter ook veel glas in de vorm van openslaande deuren , via de keuken komt ook wel licht naar binnen en ik heb ook een klein zijraam in de woonkamer . Een kamer die veel mensen ook hebben qua licht vermoed ik zo dat je winterdag rond 4 uur geneigd ben om het licht aan te doen zeker met bewolkt weer. Licht of zonlicht  fleuren we van op, ook van planten maar veel van de planten(bijna allemaal) die we in huis hebben komen uit gebieden met veel meer licht en warmte dan bij ons. Biologen halen al eeuwen planten uit vele delen van de wereld om ze te bestuderen en zelf op te kweken zo belanden de kamerplanten die we nu kennen bij ons thuis, in een notendop. De kwekers kweken al die prachtige soorten  voor ons zo op, dat ze sterk genoeg zijn om het te overleven in onze woonkamers. Wij moeten ze wel op een plek zetten die zo dicht mogelijk in de buurt komt van hun oorsprong. Natuurlijk passen planten zich aan maar je moet ze geen cultuur shock geven. Bij mij heeft de Scindapsus het prima naar zijn zin zo halverwege mijn woonkamer en 1x per week beetje water.

In hun natuurlijke omgeving Bovenste plaatje zie je als je goed kijkt rechts onderinhet hoekje een Calathea en onder zie je een Epipemnum langs een boom klimmen. bron foto www.vriendenvanAfrika.nl .

De Scindapsus of Epipremnum zijn nu populaire kamerplanten juist omdat ze het goed in onze doorzon woningen doen. Want net als in de regenwouden van zuid oost Azië krijgen ze gefilterd licht . Niet door het bladerdek van de bovenliggende bomen  maar door de vitrages of het daglicht wat de kamer binnen komt. En als hij te kort komt groeit hij net als in het oerwoud naar het licht toe.(de link indefenseofplants kun je scindapsus zien hou groot ze worden in hun natuurlijke omgeving echt heel groot) En om wat hogere luchtvochtigheid te creëren net als het regenwoud kun je van tijd tot tijd sproeien. Een Calathea is de volgende plant die ook halverwege de woonkamer kan staan . Hij komt uit  Zuid Amerika zoals Chili Bolivia en Brazilië   waar een hoge luchtvochtigheid heerst sommige soorten sluiten hun bladeren wanneer de licht intensiteit afneemt en openen wanneer die toeneemt. Op de onderkant van de bladeren die meestal rood gekleurd zijn reageert anders op de nacht .(iets met ionen die reageren op blauw licht wat overdag voorkomt en rood licht wat nachts voorkomt . bron:plantsome.nl) Nu vraag ik me gelijk af zou de Calathea door deze manier ook licht reserves opbouwen of door juist het ‘donkere’ licht gebruiken om optimaal  van het weinige licht gebruik te maken wat er is.  En die link die ik laatst op mijn facebook pagina (@ziejekamerplant )deelde van de Blad Begonia die de lichtsnelheid kon vertragen door het te vangen in zijn bladcellen om de dag te rekken en meer licht op te nemen. http://www.indefenseofplants.com/blog/2016/10/30/shade-gives-this-begonia-the-iridescent-blues .

 

Er zijn veel meer planten die midden in de kamer kunnen staan zoals verschillende varens Humata/Davallia, Dracaena soorten, Chlorophytum , Bromelia, Philodendron, Sanseveria, Peperonia Rhaphis palm soorten . Ik denk altijd half /schaduw dat is een plek in huis waar ik om half 4 in de middag een lamp aan moet doen om een krant te lezen. Daar kunnen deze planten staan pas wel je watergift erop aan. Er is zoveel meer te vertellen over licht op de werking van planten merkte ik bij het maken van mijn blog. Zoals dat op een zonnige zomerdag er wel 50.000 tot 100.000 lux is en  nachts 0.1 lux maar als je daaraan gewent bent je toch nog iets kan onderscheiden en sommige planten ook dan fotosynthese aanmaken.  Maar daar ging het nu niet over.. Hopelijk vonden jullie het een leuk stukje om te lezen.   Bron foto regenwoud ; www.vriendenvanafrika.nl   

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Dit is een verplicht veld