ziejekamerplant.com
kamerplanten meer onder de aandacht brengen
Week van de techniek

Ik had op mijn facebook pagina al verteld dat ik in de week van de techniek bij Basisschool De Balein een presentatie mocht houden over mijn werk . En natuurlijk over het belang van planten
(kamerplanten) in huis en in de natuur. Want kamerplanten zijn heel nuttig en gezond tuurlijk was ik blij dit aan een belangrijke groep mensen te vertellen. Namelijk groep 3 en dit is de jeugd die zeer kritisch zijn en met heel onverwachte vragen kunnen komen. Wat super leuk is.

Eerst mijn voorbereiding , het leek me leuk een planten wand te maken en vol te hangen met uiteraard planten ;-) . Welke planten, het moesten luchtzuiveraars zijn en makkelijk niet dood te krijgen wat op school is het best druk en worden de planten wel eens vergeten. Nu had ik op een beurs een proefpakket van Dracaena stekken gekregen . en die stonden bij mij erg lang en ik zag ze op een gegeven moment wortelen. Dat is natuurlijk super om die ontwikkeling ook aan de kinderen te kunnen laten zien. Dus ik Dracaena kwekerij Dragon tree gevraagd of ze het leuk vonden om aan dit project mee te werken. En ja ze vonden het super om te helpen de jeugd meer bewust van planten te maken. Ze stuurde  me een proef pakket wat genoeg was voor 2 klassen! Dus kon ik beide groepen 3 doen toen ik op school kwam om het voor te stellen vroeg de juf of ik misschien in groep 3b ook kon vertellen. Alsof ze elkaar aanvoelde de kweker en de school.

Nu had ik mijn scherm en de planten maar hoe ga ik die ophangen? Ik dacht eerst glazen potjes maar vond dat best eng mocht er 1 kapot vallen. Ik had voor de avond 4daagse (die die week later bij ons was) flesjes water in huis en zo’n flesje stond zo op het aanrecht van wat dacht je van recyclen? Tuurlijk alleen vond ik de opening te klein met gevolg op zoek naar flesjes met grotere opening na oproepje aan ouders en fb had ik genoeg flesjes. En de kinderen konden die inkleuren met plakkaat verf maar dat houd niet zo goed dus ik aan Suzanne die een superleuke knutselwebsite (www.knutselpret.nl)heeft gevraagd of zij een oplossing had. En van haar mocht ik glas en porselein stiften lenen zo kom je met samenwerken heel ver. Wat ik ook weer aan de kinderen vertelde.


Dan mijn presentatie voor groep 3 was het thema van de week van techniek beroepen en natuur. Mijn beroep heeft toch wel iets met natuur te maken want ik verkoop kamerplanten dus breng een stukje natuur in huis. En mijn hobby is mensen iets meer bewuste te maken van dat stukje natuur in huis . Ja soms ben ik wat actiever met mij hobby bezig en soms ben ik druk met andere dingen . Al vind ik het ook jammer als er even geen tijd is voor mijn hobby maar Hé that’s life ;-).

 

 Na een stukje over mijn werk verteld te hebben probeerde ik de kinderen uit te leggen wat fotosynthese was en dat de belangrijkste rede is dat we zoveel mogelijk natuur bomen moeten beschermen. Toen heb ik verteld over een speciale groep planten die naast fotosynthese de lucht extra zuiveren. Al moet ik toegeven dat hoe simpel ik het vertelde het dan toch iets lastiger was te begrijpen. Maar ik had een afspeellijst gemaakt op YouTube die ze konden kijken tijdens het knutselen en die vonden ze erg leuk en ik denk leerzaam. https://www.youtube.com/playlist?list=PLVnqe-4JuBX_BvPwVXBmrMkEOMeI-uNGT. En gevraagd wat hun nu vonden van planten in huis vooral het gevoel, nu  gezellig was toch wel het antwoord en waarom is het dan gezellig? Voor de bloemen hihi. Hoeveel planten hebben jullie dan thuis? Het meeste was dan 8 stuks en heel veel cactussen misschien omdat die het meest herkenbaar zijn voor groep 3 maar ook omdat die toch wel het makkelijkst zijn. 

Nu er komt 1 plantje bij want we gaan met z’n allen een plantenwand maken die de lucht schoonmaakt ik heb van een Dracaena kweker  Drakenbloedboom plantjes (dit is algemene Ned. naam v.d. Dracaena) kregen om de school wat groener te maken ! Een soort van luchtzuiverend fabriek wat vinden jullie daarvan? De ogen werden groot wow een Draken wat?! gaaf plantje. Zo zie je kinderen werden vooral blij van het plantje. Waar gaan ze dan in? Nou daar komen de flesje die jullie mee namen daar gaan wij een vaas van maken waar ze in kunnen en natuurlijk mag je die zelf versieren.

  Dit was mijn presentatie ben erg benieuwd hoe jullie presentatie van de flesjes wordt maar voor dat we aan de slag gaan hebben jullie nog vragen?  Bij groep 3a hadden ze vooral vragen over mijn werk het thema beroep dus. Van hoe geef je nu water ?  Hoeveel planten staan er in de winkel pfft best veel hihi. Maar ook hoe warm is het er ,best warm in de zomer kan het 40 graden worden.  En mijn werkschoenen vonden ze geweldig vooral de stalen neuzen hihi. Bij groep 3b hadden ze de vragen op een groot vel geschreven en gingen ze op het thema natuur verder. Waar erg leuke vragen tussen zaten die wel goed te beantwoorden waren en vond de vraag hoe worden paardenbloemen blaas-bloemen erg leuk . Vooral omdat het filmpje van AMKK Story of flowers dit goed laat zien.  Hoe kunnen planten groeien , zijn voor ons een gewoon iets maar kinderen bekijken het compleet anders waarom hebben bomen wortels? Zijn vragen waar wij ook wel eens stil bij mogen staan . Hoe slechter de lucht hoe moeilijker planten het hebben hoe slechter de aarde hoe moeilijker de bomen kunnen groeien.  Dit leer je allemaal op school over fotosynthese en de kringloop van de natuur iedereen die basis onderwijs gehad heeft en later voorgezet komt deze les langs. Het is zo jammer dat juist deze biologie les vaak vergeten wordt.  Ik vond deze presentatie erg leuk en hoop dat de kinderen van groep 3 aan mij terug denken als ze later op school het over fotosynthese hebben en dat ze ook een plantje in hun kamer nemen puur voor de gezelligheid;-).

Beetje lange blog maar veel te vertellen was super leuk en zou zo’n presentatie wel vaker willen doen.

Groetjes LydiaReacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Dit is een verplicht veld