ziejekamerplant.com
kamerplanten meer onder de aandacht brengen
Flora Holland Trade Fair nov 2016

Afgelopen donderdag ben ik naar de handels beurs in Aalsmeer geweest. Wat een beleving en wat een prachtige producten allemaal! Echt een aanrader voor iedereen die werkzaam is in de bloemen en planten wereld. Je krijgt er zo veel meer nieuwe energie van zie het zo; je koopt een mooie bos bloemen voor jezelf en wordt er helemaal blij van nou vermenigvuldig dit gevoel door honderd misschien wel duizend. Maar dan ben ik natuurlijk een bloemen en planten mens . Hier een verslag van mijn indruk en pas op ik kon haast niet stoppen met schrijven over deze dag dus bijna kort verhaal geworden met veel foto's i.p.v. blog. Natuurlijk is dit maar een hele beknopte beleving op mijn facebook pagina Zie je kamerplant kun je bij foto's onder album Flora Trade Fair 2016 nog meer planten en inspiratie voor planten bij jou in huis opdoen.

De vele nieuwe producten die ik zag waren echt super sommige bestaand maar dan in een nieuw jasje andere kon ik echt niet. Zoals de Ficus bengalensis ‘Roy’.(kweker Ron vd Bosch) Met zijn rustige donkergroene glanzende bladeren die verrassend zacht aanvoelen. Maar de ficus heb je echt mega veel soorten in die je ook goed kan vormen zoals de Ficus Melany die normaal in potmaat 12cm of 3 in een pot in de winkels ziet. Nu heeft de kweker(Loek Jansen BV) de stam gevlochten en in bolvorm gesnoeid. Zelf vond ik hem erg leuk. Hij had ook een blauw geverfde Ficus benjamina staan lekker gek om te laten zien wat je nog meer kan met de ficus. Maar ook oude planten die opnieuw geïntroduceerd worden zoals de Pedilanthus ‘Mystery Planet’(van der Arend tropical Plant center) de Zig zag plant de naam kreeg hij door zijn steel die zig zag groeit erg eigenwijs .

Maar ook verschillende varens bij Air so pure zag ik wat goed aansluit op de serie luchtzuiverende planten . Altijd fijn om meer keuze daarin te hebben. We kennen de Phlebodium Zinkvaren wel met zijn grijze bladeren nu is er de Microsorum ‘Green Fame’ ook een varen die lijkt erop maar dan met mooi donkergroen glimmend blad.(Kwekerij Raadschelders)Hij bestond al langer maar nu in wat grotere getalen gekweekt dat meer mensen van deze plant kunnen genieten. Een plant die ik nog niet eerder zag was de Monstera ‘Monkey mask’ (Intenz van VDE plant)Monstera kennen we als supersterke plant meestal wat hoger deze Monkey mask is mooi klein gekweekt en net zo sterk als zijn grote broer. Wat deze kweker ook had staan was de Amorphophallis deze stond er om even te proeven wat de mensen er van vonden.  Een fam. van de reuze Arondskelk alleen deze geurt niet. Deze Amorphophallis is nog zeer exclusief en zeer kleine hoeveelheden. Zo hadden meerdere kwekers van deze teasers staan daar is ook deze beurs voor aftasten wat er speelt. Zoals deze Potchrysant de kweker(helaas ik weet niet meer wie misschien Floritec?) had er nog geen naam voor maar ook nog in ontwikkeling. Verder spelen kwekers ook in op de trend die nu gaande is de Pilea Peperomioides of wel de Pannenkoek plant die er mooi vol eruit zag. (Eden Collectie Smit Kwekerij) Die ken ik al maar ze hadden ook een andere plant staan die erg leuk was en nog niet gezien de Senesio Jacobsenii deze is net als de rest van de Senecio fam erg makkelijk en kan in de volle zon staan of half zonnig, verwacht niet te veel aandacht van jou wat heerlijk is natuurlijk. Hij komt pas begin 2017 op de markt even wachten dus. Ik zag nog een leuk plantje bij die kweker hij komt af van de ijsbloementje wat we van het voorjaar in de tuin hebben al is dit een neefje ervan. Net zo schattig als de naam Pickle plant hihi Delosperma echniatum en hij ziet er prikkelbaar uit maar is super zacht.

Verder had je natuurlijk Amazing World die je waarschijnlijk kent van de krant van de zomer stond een stukje over de mini vleeseter wereld van Swamp World http://www.ad.nl/dossier-delft/vleesetende-plant-blijkt-de-muggenkiller~ac3552a8/ maar je hebt ook water World en Desert World. Vorig jaar stond hij ook op de beurs en is nog steeds leuk . Maar bij veel dingen in het leven hoe groot of klein je bent soms moet je hem gewoon vaker zien eer je heb toch koopt dan al niet voor jou kinderen . Wat overigens wel een leuk Sinterklaas cadeau is. Dan heb je voor kerst de mega Kerstbal van Amigo plant al zie ik die ook voor in bedrijven op de receptie als blikvanger . Je hebt ze ook klein voor onze kerstboom al moet je wel een nepper hebben anders buigt de tak wel erg door vermoed ik. Nee dan is de Echeveria hanger van Growing concepts beter voor jou echte kerstboom en past heel goed in de kerst trend kleur misty lake  van dit jaar. Verder had NewCo orchids naast prachtige Orchideeën ook een mooi concept PIEF wat staat voor plant in een fles. Hoe dit ontstaan is vertel ik wel in een andere blog anders wordt dit kort verhaal nog een boek ;-). Natuurlijk had je ook veel bloemen en mocht ik een paar rozen mee naar huis om uit te proberen . Wat super leuk is mijn favoriete is toch wel de Norma Jeane  die heerlijk geurt net als mijn tuin roos haal je toch een stukje zomer in de winter in huis. En hij schijnt ook een grote bloem te krijgen zal het t.z.t. laten zien op mijn fb pagina. Ook Snijgroen in de vorm Dracaena was dit jaar toch ook weer een nieuwkomer. Bij de vorige beurs had ik hem al laten zien en nu mag ik er een mooi bloemstuk van maken en mijn bevindingen doorgeven. Super leuk natuurlijk voor nu zitten ze prachtig in een(oliebollen) schaal en hoef er eigenlijk alleen losse bloemen tussen te steken. Het schikt vanzelf en elke week nieuwe bloemen ertussen en elke week vers want  het groen blijft mooi. Maar ik wou een krans maken en daar kom ik nu nog niet aan toe dus voorlopig even zo.

Natuurlijk waren er ook Bloeiende planten te zien die je jaarrond kunt kopen zoals Anthurium Bromelia Kalanchoe Saintpaulia en Orchideeën maar lang niet alle orchideeën zijn jaarrond verkrijgbaar . Vooral de bijzondere soorten zijn in kleine oplage verkrijgbaar. Zoals de Brasada orange delight (NewCo orchids bv) wat een mooie aparte bloemen ! Verder zag ik ook een Heliconica Hawaii een wat grotere bloeiende plant (Glorius Gloriosa) deze bloeit in november maar kan ook v.d. zomer bloeien net hoe hij staat en hoeveel licht hij krijgt. Nog een bloeiende plant die ze nu zo ontwikkeld hebben dat de kwaliteit zo goed is om hem voor meer mensen bereikbaar wordt is de Plumeria . Ook deze had ik al eerder gespot en is bekend bij meerdere plantgroepen. Meer als kuipplant want deze Plumeria kan van de zomer goed op het terras staan. Veel nieuwe bloeiende planten zijn eigenlijk kamerplanten die al veel langer bestaan maar de kwaliteit verbetert is of op een nieuwe manier op de markt is gebracht en weer onze aandacht verdienen . Maar ook de Phalaenopsis  Big Lip ‘Withe Lips ‘een spierwitte Phalaenopsis (Orchids4all) super mooi zo wit heb ik hem nog niet gezien! Of de Biologisch geteelde Phalaenopsis van Green Balanz de kweker staat voor puur biologisch kweken. Veel kwekers zijn al bezig met duurzaam kweken al wordt dat nog niet dusdanig naar voren gebracht. Misschien omdat ze nog op sommige vlakken niet helemaal duurzaam zijn of omdat ze het gewoon al langer doen en niet als toegevoegde waarde zien. Duurzaam leeft wel bij de mensen het misschien een extra motivatie om een plant juist wel te kopen geen idee.  Ik vind het een goede zaak dat er wel aan gedacht wordt of het nu van dat doen we toch al jaren of je maakt er een label van. Het gaat erom dat we het gewoon vinden en automatisch naar duurzame oplossingen gedacht wordt. Dit is mijn gevoel over duurzaam kweken misschien heb ik het mis want er komt onwijs veel (regels ,normen, geld) bij het kweken van planten kijken waar wij echt niet bij stilstaan. Even terug naar de Orchideeën want ik dwaal af deze maand is hij woonplant van de maand november ’16 en er zijn echt super veel mooie soorten verkrijgbaar. Pak ze wel goed in tegen de kou(alle kamerplanten trouwens) want ze zijn koukleumen.

Dat was een greep uit de jaarrond verkrijgbare kamerplanten maar er zijn ook heel veel seizoen gebonden planten. En het is echt raadzaam om ze in hun eigen seizoen te kopen als je mooie kwalitatieve planten wilt. Want door licht te kort of kou gaat jou plant anders gedragen dan als je hem in zijn eigen seizoen koopt. Neem nu de Hortensia in Januari begint het te kriebelen en willen we heb al hebben. Dan is het echt te vroeg en kun je hem beter bijna uitgebloeid kopen dan blijft hij het langst mooi thuis. Terwijl als je hem in maart koop kun je hem in bijna knop kopen en hij komt helemaal tot bloei binnen dat redt hij in januari echt nog niet. Het is maar een voorbeeld en dit merkte ik aan de hand van mijn eigenwijs koopgedrag. Medinella prachtig maar precies zo hij gaat kuren vertonen knop val bruine bladeren moet je niet willen voor zo’n mooie plant.

 

Bloeiende planten voor dit seizoen zijn toch de Lidcactus (Kerstcactus Schlumbergera) maar ook de Christudoorn Euphorbia milii die is toch wel erg leuk ik zag hem met een stuk grotere bloemen (kwekerij Stolk)dan ik gewend was en een kerstglitter erover. Ik had helaas nog weinig tijd om met de kweker te praten voelde me net assepoester die op tijd thuis moest zijn maar dan omgekeerd want mijn prinsen komen thuis van school. Verder ja de Kerststerren en toch had je ook weer nieuwe varianten zoals een van kweker SV.CO die net op een roos leek Poinsettia Winterrose. Ja vorig jaar zagen we hem ook maar dan in kleinere aantallen misschien zie je hem dit jaar vaker. En natuurlijk de Azalea vaak als echt niet trendy en als we hem dan kopen dan maar de witte. Maar de paarse is echt in opkomst of als je de knal roze in een stoere pot zet of je bloemist er los op laat moet je kijken hoe gaaf hij is. Net hoe je hem neerzet net als alles dus. Dan als laatste de Cyclaam echt van dit seizoen die in vele varianten te krijgen is van mini tot XXL . Of met hele aparte bloemvormen zoals deze gekartelde (kwekerij Persoon Potplanten) . Maar ook hem gewoon als knol die je los op een schaal ligt en er komt op den duur een plantje uit. Buiten beter dan binnen overigens.

Dan heb je ook de Super serie Cyclamen Petticoat(kwekerij Schoneveld Breeding)  de bloem lijkt net op de opgewaaide rok van Marilyn Monroe  of op een lampionnetje. Laat ik nu deze Cyclaam met 11 november aan de kids bij mij aan de deur geven want van planten krijg je toch een warm gevoel en met Sint Maarten is het doorgaans erg koud. Hopelijk gloeien de kinderen van blijdschap van zo’n verrassing . En als je weinig kinderen krijgt hoe leuk is het dan om een plantje te geven dat kan al met een mini plantje een Kalanchoe of Cyclaam maar ook Echeveria kan goed omdat het best fris kan zijn buiten en ze zijn er al vanaf 0.99 cent. Ik ben aan snoep al best veel kwijt al koop ik wat we thuis allemaal lekker vinden dan is zo'n plantje toch een betere investering je hebt er echt veel langer plezier van en het is gezonder ook nog. Volgende week in mijn blog hoe de reactie van de kinderen was.

 

Deze  beurs heeft mij veel nieuwe energie gegeven en hopelijk was mijn verhaal niet te lang maar bij het schrijven komt de dag weer naar boven en wil ik zoveel meer vertellen. Ik verzeker je ik zit weer met een big Smile hopelijk jullie ook en kijk je je planten weer trots aan van ja jullie mogen er wezen mijn eigen Planten tentoonstelling waar ik elke dag van geniet waar soms een vertrekt en soms 1 bijkomt en zo hoort het ook!

Groetjes Lydia

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Dit is een verplicht veld