ziejekamerplant.com
kamerplanten meer onder de aandacht brengen

Welkom op mijn blog pagina

Valentijn

Bijna Valentijns dag de dag dat je geliefde in het zonnetje zet met een bosje bloemen of een mooie plant . Heerlijk excuus om iemand te vertroetelen of jou prille liefde kenbaar te maken. Best spannend allemaal voor diegene die een kaart krijgt of bos bloemen ,van wie zou hij zijn?

Net als nieuwe kamerplanten kopen. Je gaat op jacht naar een nieuwe plant ,dan zie je hem prachtig helemaal wat je in je hoofd hebt voor die lege plek in huis. Best spannend want hij is iets duurder dan je oorspronkelijke budget. Zal je het doen of toch maar niet, krijg ik spijt al ik hem niet koop? Doorlopen toch maar niet, om vervolgens de rest v.d. week die plant in je hoofd te hebben hij was toch wel erg leuk. Goed je gaat terug en je haalt hem, om bij de winkel te komen en hem nergens meer te zien. Was je dan toch te laat? Bij navraag hadden ze hem ergens anders gezet, pfft dolblij met jou nieuwe plant ga je naar huis.

 En als je op Valentijns dag verkering krijgt ben je beide smoor verliefd en sta je niet stil bij de       hobbels die nog kunnen komen. Al in de film Alles is Liefde komt een moment dat Carice van Houten aan haar prins vraagt ; hou je ook nog van me als ik oud dik rimpelig met hang tieten op de bank zit? Nou ja iets in die trant . Ik vond het wel een leuke quote.


Want ja die prachtige plant waar je zo blij mee was is na een jaar de glans een beetje weg hij is uitgebloeid en de bladeren iets wat gehavend . Maar wegdoen? Nee ik doe mijnvriend toch ook niet weg als hij weer wat laat is met scheren. Hij krijgt een opmerking van zou je je niet eens scheren? En mijn plant die krijgt een Wellens kuur nieuwe ompot en aarde dan is hij klaar voor het voorjaar en hij knapt er weer helemaal van op . En mijn kerel krijgt een lekkere aftershave.

Fijne Valentijnsdag iedereen.

foto bron Waterdrinker Aalsmeer.


Reacties

 

Het is al weer een poosje sinds mijn laatste blog genoeg ideeën te kort tijd dus nu weer oppakken. Het nieuwe  jaar begon lekker rustig huisje weer op rit voor zover dat kan met kinderen, iedereen op social media de beste wensen sturen en beantwoorden. Toen kwam ook een nominatie voorbij of ik 10 dagen een muziekstuk wou delen en dan weer iemand anders nomineren Dit denk voor een muzikale inbreng op facebook (ook om facebook levendig te houden) . Op zich wel leuk ook een keer gedaan met oude foto’s, maar die 10 dagen, ik heb het 3 dagen vol gehouden .

Maar een idee was geboren Waarom geen groene input op facebook dacht ik er zijn genoeg groepen op facebook die planten delen, tuin of kamer wat is er gek aan om dat niet op je tijdlijn te zetten.  Een plant die je graag wilt hebben of waar je trots op bent. Al ben je consument, winkel ,kweker samen kun je twitter facebook Instagram etc. groener maken en inspireren.

Maar ook laten zien dat je 1 branche bent de Groen branche die niet op de achtergrond hoort planten in de samenleving is gewoon goed en gezond. Kamerplanten liefhebster zoals ik (zoals mijn vriendin mij later in de challange noemde) kwam toen op het idee waarom niet dit doen met kamerplanten. Nu vond ik 10 dagen wat lang en 3dagen te kort .

4 Dagen perfect eerst op mijn facebook pagina gezet en gevraagd of de mensen mee wilden doen en een kweker genomineerd. Nu kun je op facebook moeilijk volgen hoe het zich ontwikkeld en misschien had ik het anders moeten opstarten maar dat ging wat moeizaam. Maar al doende leert men dus ook op twitter diezelfde actie gestart . Iets beter verwoord (denk ik) en Medinilla Jadore als eerste genomineerd en nog een paar andere . Waarom noem ik Medinilla Jadore die nomineerde weer John van Uffelen op zijn beurt weer @floraHolland en @mooiwatplanten doen nu weet ik niet welke van die 2 de #4dgnplantchallange als eerste plaatste maar de # was geboren. Het gaat als een lopend vuurtje door twitter eerst bij kwekers voorzichtig bij de tuincentrums/bloemisten. Groene en bloeiende planten werden gedeeld maar ook tuinplanten en bloemen. Super tof tuurlijk want #4dgnbloemchallenge of #4dayflowerchallenge was ook een feit. Twitter begint al aardig groen en bloeiend te kleuren wij de consumenten doen ook mee of volgen de # en raken geïnspireerd.  Kijk op mijn pinterest bord #4dgnplantchallange voor  twitter hoogte punten.

Vergeet vooral het doel niet; geinspireerd raken van al die mooie kamerplanten die er zijn . Meer groen in huis maakt je huis gezonder en warmer. Dus doe vooral mee of begin zelf met #4dgnplantchallenge kamerplanten zijn leuk gezond en sfeervol dat mag je gerust laten zien.

Groetjes Lyd

 

  


Reacties

Hai iedereen , heerlijke vakantie gehad? Bij ons zit hij er weer op maandag gaat het gewone ritme weer beginnen. Mijn kamerplanten hebben de vakantie redelijk overleeft alleen mijn Gardenia was te moeilijk voor de oppas . Dus zet ik hem nu even in de tuin en hopelijk komt hij er weer bovenop . Maar iets te veel water dus hij heeft nieuwe grond gekregen en de wortels schoongemaakt hopelijk komt hij na al deze wellness er weer boven op. Verder waren mijn Phalaenopsissen uitgebloeid dus gaan die weer naar de badkamer. Dat betekend dat er toch weer nieuwe planten geshopt kunnen worden, altijd fijn.

Nieuwe start van het jaar want dat heb ik toch meer na de zomervakantie dan in december ,vreemd eigenlijk .Hebben jullie dat ook?  Waarschijnlijk blijven hangen van schooltijd maar het principe blijft hetzelfde nieuw schooljaar fris begin, huisje aan kant met  frisse nieuwe planten het najaar in. Let met het kopen van de planten wel dat ze op de goede plek staan . Als ze nu in de half schaduw staan heb je best kans dat het in de winter een schaduw plek is. Hoezo dat, welnu de licht intensiteit is in de winter een stuk minder dus wordt het ook donkerder in huis. Nu passen een aantal planten zich redelijk aan maar let op met de Ficus of Schefflera bij te weinig licht verliezen ze eerder hun blad. Voor je op pad gaat voor nieuwe planten kijk hoeveel meter hij van het raam staat wanneer de zon in het dichtstbijzijnde raam komt. Zo kan jou verkooppunt het beste advies geven.

Als mijn kids weer naar school gaan ga ik rustig op zoek naar nieuwe planten. Heb er nu al zin in het raam waar ze staan is makkelijk de meeste planten kunnen er staan wel licht maar geen direct zon licht. Tuurlijk komen ze op de Zie je kamerplant facebook pagina dan zie je welke het zijn geworden. Deze week wel even een plantje voor de juf mee nemen. Om het schooljaar te verwelkomen en wil je dat goed doen geef dan een luchtzuiverende kamerplant zoals een Spathiphyllum of een varen Dracaena’s zijn ook sterk en makkelijk. Er zijn nog veel meer kamerplanten die goed zijn om in de klas te hebben kijk voor de top 10 en welke stoffen ze zuiveren op deze link http://www.luchtzuiverende-planten.nl/top-10-luchtzuiverende-planten . Voor zover mijn opstart voor na de vakantie fijne eerst werkweek en diegene die nog vakantie hebben geniet er van!

Groetjes.

Reacties

Hoi genieten jullie al van jullie vakantie? Of ga je nog weg ,alles geregeld maar de kamerplanten wat doen we daar mee? Eerst de buren vragen of hun op jou planten kunnen passen. Altijd goed sociale controle niet allen voor jou planten. Wat doe je als de buren niet van die groene vingers hebben? En jou familie en vrienden ook allemaal op vakantie zijn? Dan ga je aan de gang met allemaal ingenieuze systemen zoals zo'n bol die bij je planten kunt zetten. Want je wilt frisse planten huis als je terug komt . Als je niet te veel geld uit wilt geven kun je een web maken met katoenen draden die je dan in je planten  stopt en het andere uiteinde in een emmer water . Ook de planten koeler wegzetten helpt ook drinken ze iets minder. Zelf heb ik dit systeem nooit hoeven uitproberen want ik heb een super oppas voor mijn planten. Ik denk dat met dit systeem je planten het ongeveer 2 weken uithouden. Aqua 4 weeks http://www.aqua4weeks.nl/ is ook een systemen die planten koop je inclusief pot waar het systeem in zit verwerkt. Ligt er natuurlijk aan welke planten deze groep planten hebben minstens 1x per week water nodig. Als je regelmatig op vakantie gaat voor langere periode en je wilt toch planten in huis is http://www.seramis.nl/een super systeem. Kijk op mijn You tube kanaal voor het filmpje met en zonder seramis.

Wat ik ook een super initiatief vind is  http://www.kunstomdehoek.nl/page/Plant-inn Plant -Inn is een planten hotel waar je je Kamerplanten kunt brengen in de vakantie . Het is een onderdeel van Heliomare je planten worden met zorg en liefde onderhouden door mensen met een lichamelijke beperking of chronische ziekte . En nu het plantenasiel gestopt is, is dit een mooi alternatief. Misschien vangen ze ook jou kuipplanten op die nu zo mooi in de tuin staan en je wilt ze laten overwinteren. Vraag naar de mogelijkheden. Dat is natuurlijk ook een optie jou adres opbellen waar jou kuipplanten overwinteren en vragen of ze ook aan zomeropvang doen. Ik heb 1 adres gevonden Planten hotel http://www.plantenhotelnauwelaertsbvba.be/ in Duffel Belgie. Mijn planten gaan dan letterlijk op vakantie want het is voor mij wel erg ver weg maar misschien bij jou om de hoek. 

Of je koopt na de vakantie weer een nieuwe lading planten fris begin na de  vakantie, al zijn er genoeg opties om je planten goed te houden in de vakantie.

Fijne vakantie iedereen. Groetjes Lydia

Reacties

Hallo iedereen, bijna vakantie en we gaan een zomerse week tegemoet beter kun je het begin van je vakantie niet voorstellen. We maken ons op voor extreme hitte zwembaden klaar BBQ vlees ingeslagen toch nog snel wat planten halen voor de tuin want met die herfstige dagen zijn we meer met de moestuin bezig geweest dan het perkgoed. En Wat is er nu beter dan op zo’n warme dag op het gras onder een boom een boek te lezen met een fris drankje. Waarom vinden we het lekker om met warme dagen onder een boom te zitten, schaduw natuurlijk! Maar Planten absorberen ook warmte dus een natuurlijke airco.

In een park kan natuurlijk ook na zo’n lange dag wil je de natuur binnen ook vast houden dus als je in huis komt is het lekker fris omdat je de warmte uit je huis hebt gelaten door alles zo dicht mogelijk te laten . Wanneer de temperatuur avonds hetzelfde als binnen is gaat alles weer open. En gaat de dompelpomp in de sloot en de sproeier aan want na zo’n dag hebben de planten weer dorst. En als de planten genoeg water hebben gaat de werking van de planten door ,ze absorberen  nog steeds CO2 want wist je dat wanneer er een hittegolf is en de planten niet genoeg water hebben het zuiveren van de lucht stopt. Dan gaat bij planten hun afweer systeem in werking en om zo min mogelijk energie te verbruiken sluiten ze hun huidmondjes tot er weer genoeg water valt. Ze gaan op rantsoen vrij vertaald, dus is het van belang dat regelmatig watergeven voor planten, binnen dus ook voor optimale werking van de lucht zuiverde factor van planten. Lees  hier meer over op http://www.scientias.nl/egoistische-plant-zorgt-voor-meer-doden-tijdens-hittegolf/ belang van water geven tijdens hittegolf. En op die manier houden jou kamerplanten het huis fris en koel op warme dagen want naast CO2 absorberen ze ook warmte een gezonde airco dus. Hele fijne dagen omgeven met groen binnen en buiten voor de optimale airco!    

 Groetjes Lydia

Reacties

Nou mensen eindelijk krijgen we toch een paar dagen zomer ,BBQ aan en genieten van het buitenleven. Natuurlijk ben ik van de kamerplanten dus gaan mijn kamerplanten (die naar buiten kunnen) ook naar buiten. Sommige omdat ik wat nieuws wil en omdat ze het buiten nu ook goed doen. Al zet ik ze voor de nacht even in de schuur 5 graden is voor sommige wat koud. En als ze opgeknapt zijn door het buitenleven mogen ze weer naar binnen. Laatst zag ik bij de site van http://www.thesill.com/ een leuk artikel over glazen potten opgemaakt met stekjes. Toen dacht ik dat ga ik ook doen ,had van mijn vriendin nog een paar Crassula Hottentot stekken gehad mijn Rhipsalis kon wel een snoeibeurt gebruiken. Verder had ik nog een Hawortia waar ik een stek van nam mijn moeder had nog een zak vol schelpen en ik vond dat mijn augurken pot best decoratief is. Ben best tevreden met het resultaat hij kan buiten op mijn terras maar op de salontafel staat hij ook prima. Zo klaar en ik heb het buitenleven naar binnen gehaald. Dit is ook leuk met vleeseters misschien maak ik die ook nog wel maar dan moeten we even aan de augurken. Kijk op mijn You Tube kanaal hoe ik deze gemaakt heb. https://www.youtube.com/channel/UCMwP-UIEBJg5gTL6GozpWxg

Reacties

Vandaag kwam ik deze hint tegen bij de pagina van 10 voor de juf het is internationale plantdag. Na wat googelen het wordt voor de 3de keer georganiseerd. Wow wat leuk , er bestaat ook een plantdag maar wat houd dat eigenlijk in? Op verschillende universiteiten over de wereld worden lezingen gehouden hoe onmisbaar planten zijn dat stopt niet bij fotosynthese .  Papier is ook planten, energie wekken planten op, olie uit planten, kleding ga zo maar door. Helemaal tof dit natuurlijk maar het kan regelmatiger zet de werking van kamerplanten uit in een standaard biologie les. Bij de bouw van een schoolgebouw maak een budget voor planten/tuin. Overheidsgebouwen meer planten maar kantoren ook. Door regelmatig kamerplanten te zien zijn we eerder geneigd ons eigen huis ook te voorzien van planten. Dit kan door planten bij het decor van dagelijkse talkshows te verwerken op een subtiele manier vroeger zag je dit veel meer.  Maar ook woonprogramma's slaan regelmatig de kamerplanten compleet over of net aan 2 minuten. Dit terwijl kamerplanten toch echt bij een woonkamer horen . Wekelijks 1 plant uitlichten moet toch lukken uit die vele kamerplanten soorten. Het gaat al beter hoor want www.mooiwatplantendoen.nl zet planten regelmatig in de picture naast woonplant van de maand organiseren ze van alles op planten gebied. www.intogreen.nl verdiept zich in de wetenschappelijke kant van de werking van planten op ons en maakt schoolprojecten werkelijkheid en nog veel meer lesmateriaal waar scholen op in kunnen schrijven. Dan heb je  http://www.urbanjunglebloggers.com/ en http://www.floor.be/blog/ die jaar rond planten onder de aandacht brengen er natuurlijk nog veel meer deze volg ik en nog vele andere dit zijn mijn favorieten. En alle kleine beetjes helpen ik ook met mijn facebook pagina Ziejekamerplant en deze website op pinterest heb ik ook planten staan waar je ideeën uit kunt halen. Wat ik probeer te zeggen jaar rond regelmatig kamerplanten in beeld daar ga ik voor . Hoe meer kamerplanten in beeld hoe meer in werkelijkheid. Dus top zo,n internationale plantdag en houden zo maar jaar rond vind ik beter .

Groetjes Lydia

Reacties

Moederdag een dag voor alle moeders. Om eerlijk te zijn is het erg commerciële bedoening. Aangezien we nogal eens vergeten wat je moeder allemaal voor je doet hebben we het toch nodig. Regelmatig een klein gebaar naar je moeder dat je haar waardeert doet wonderen (voor iedereen geld dit trouwens).  Moederdag begon ook niet commercieel een Amerikaanse mevrouw Anna Jarvis vond dat kinderen niet genoeg besefte wat moeders allemaal doen voor hun kinderen. En begon een soort van pleidooi voor een dag voor alle moeders. Dit had ze al vanaf haar 12de jaar in haar hoofd mede omdat haar moeder het gebed afsloot tot slot moeders bijbel ;

"Ik hoop dat iemand, ergens zal gevonden een herdenkingsdag voor de moeders ter herdenking van haar voor de weergaloze service die ze voor de mensheid in elk veld van het leven maakt. Ze daar recht op heeft."


Dat is ze niet vergeten en na de dood van haar moeder is gaan lobbyen voor Moederdag door brieven te schrijven en op de 2de verjaardag na haar dood een eerbetoon te houden in de plaatselijke kerk. Dit gebeurde daarna elk jaar en de brieven naar de juiste personen wierpen hun vruchten af. Steeds meer kerken hielden rond die tijd een eerbetoon aan moeders speech. Ook gingen mensen Anjers dragen de lievelings bloem van Anna Jarvis moeder. een witte (vertegenwoordigde de zuiverheid van een moeders hart haar favoriet) ter eren de overleden moeders en een rode Anjer ter eren van de levende. Zo zijn bloemen verbonden met Moederdag geef je moeder haar favoriete bloemen maar planten mag natuurlijk ook. 

 

 Fijne Moederdag en vergeet niet het hele jaar door je moeder een blijk van waardering te geven.

Groetjes Lyd


Reacties

Wat een feest was Koningsdag helemaal top! Als je een oranje Bromelia of Calla hebt gekocht en je kunt binnen even geen oranje meer zien dan staan ze nog geweldig op het terras. Geef je kinderen een hint dat je voor Moederdag een nieuwe plant wilt. Over moeders gesproken ik wil toch die moeder in Amerika een geweldige pluim geven. We weten over welke ik het heb ga ik van uit . Die jongeman heeft heel wat uit te leggen/goed te maken. Ik stel voor praat met je vrienden en geef je moeder een Chinese roos Hibiscus. Een van de betekenissen van een Hibiscus in een tattoo grijp je kans of toewijding en loyaliteit .( http://naarhuis16.blogspot.nl/2012/01/hibiscus-tattoos.html) De toewijding van deze moeder om hem op de goede weg te brengen verdient toch een groot compliment en respect . Dus voor alle moeders deze prachtige bloem en mevrouw in Amerika ik weet dat deze blog jou nooit zal bereiken maar in elk land zijn er moeders die sommige acties van hun kinderen bijsturen. Voor al die moeders een Hibiscus !

Reacties

Heerlijk dat mooie weer laat die zon maar komen . Ik vind het prima maar mijn planten iets minder dus even restylen. Wat ik geen ramp vind even een ander beeld. Mijn Franse Geraniums zijn nu wel klaar binnen dus ze mogen buiten hun bloemen verder ontwikkelen op het terras waar ik het binnen gevoel naar buiten haal. Laten we het een keer omdraaien is helemaal niet verkeerd hihi. De Hawortia kunnen nog wel staan maar nu we toch bezig zijn en op de slaapkamer heb ik nog geen planten staan dus hup naar boven. Lekker lege venster ruimte om te soppen voor de zon op de ramen komt. Dan mag ik wel opschieten want om half 10 staat hij er vol in. Ja het is even open huis want de vitrages zijn ook aan de beurt en aangezien we nu niet meer gaan gourmetten ,ja buiten op de BBQ. Omdat het wel erg leeg is voor de ramen verhuis ik mijn Rhipsalis naar mijn voorraam. Dat knapt al op vitrages weer terug en ik heb een mooi schaduw spel. Toch zou ik wel wat nieuws willen een Ficus is wel leuk en deed het de vorige keer ook goed (te goed werden te groot en gaf ze aan mijn zus) of een Achmea wat wel goed staat in die licht blauwe potten. Met de Ficus ben ik met 6 euro klaar en zou ik misschien nog 1 plant erbij kunnen kopen. Als ze er nog staan want 3 euro voor zo'n volle plant is geen geld. Dus moet ik niet raar opkijken als ik terug naar de winkel gaan en ze op zijn eigen schuld dikke bult. Had je ze maar gelijk moeten kopen toen had ik nog niet de kolder in mijn hoofd om de hele vensterbank te verversen . Zal wel aan het voorjaar liggen, we zullen zien.

Tot ziens bij Zie je kamerplant

Reacties